Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia jazyka (KSR / UVRJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / UVRJ - Úvod do studia jazyka, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podstata a funkce jazyka.Pojem, obsah a metody lingvistiky.Synchronie a diachronie.Jazyk jako systém. Langue a parole.Jazykový znak.Klasifikace jazyků.Předrevoluční ruská jazykověda, ruské jazykovědné školy.Mladogramatismus.Strukturalismus.Generativní gramatika.Pomezní jazykovědné disciplíny.Písmo, slovanské písmo, pravopis. Principy ruského pravopisu.Lingvistické časopisy a periodika.Významní ruští, čeští a slovenští jazykovědci.Organizace lingvistického života v ČR, v RF a ve světě.

Získané způsobilosti

Seznamení s lingvistickými pojmy, školami, přístupy, vývojem lingvistiky jako disciplíny a jejími dílčími disciplínami. Předpoklady pro další filologické studium.

Literatura

Černý, J.:. Dějiny lingvistiky. Olomouc 1996. Čermák, F.:. Jazyk a jazykověda. UK, Praha 2001. Kubík, M., Formanovskaja, N.I.:. Osnovy jazykoznanija dlja rusistov. Praha 1985. Černý, J.:. Úvod do studia jazyka. Olomouc 1998. + ruské, české i slovenské učebnice základů jazykovědy dle výběru. Kubik, M., Kondrašov, N.A.:. Russkij jazyk glazami lingvista-slavista. Praha 1977.