Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané problémy dějin východní Evropy (KSR / VPDVE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / VPDVE - Vybrané problémy dějin východní Evropy, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-2. Vznik a vývoj ruského samoděržaví v konfrontaci s jinými politickými režimy a principy panovnické ideologie v Rusku3.-4. Specifika sociální skladby v Rusku a její důsledky5.-6. Náboženský vývoj východní Evropy s důrazem na střetávání pravoslaví a katolicismu.7.-9. Utváření identity pobaltských národů, národnostní politika Ruska, problém mezietnických a mezikonfesijních vztahů ve východní Evropě.10. Otázka existence či neexistence specifické identity východní Evropy ve srovnání s jinými evropskými regiony.

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je hlubší porozumění stěžejním otázkám vývoje východní Evropy.

Literatura

Bojtár, E.: Oloupení Evropy. Příběh anexe pobaltských států ve světle dokumentů 1939 - 1989. Praha 1994 Dvorník, F.: Zrod střední a východní Evropy. Praha 1999 Pančenko, A.: O russkoj istorii i kul ture. Sankt Petěrburg 2000 Pipes, R.: Rusko za starého režimu. Praha 2004 Švec, L.: Dějiny pobaltských zemí. Praha 1996 Zwischen Lübeck und Novgorod. Wirtschaft, Politik und Kultur im Ostseeraum im frühen Mittelalter bis zum 20. Jahrhundert. Ed. O. Pelc, G. Pickhan. Lüneburg 1996.

Požadavky

- aktivní účast na přednáškách,- domácí příprava,- vykonání zápočtové práce,