Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gramatika současné ruštiny 2 (KSR / ZGR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / ZGR2 - Gramatika současné ruštiny 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Typy vět podle modality.Strukturní typy vět.Hlavní větné členy.Vedlejší větné členyNěkolikanásobné větné členy.Souvětí souřadné.Souvětí podřadné - typy vedlejších vět.Slovosled a aktuální členění.Funkční styly v ruštině.

Získané způsobilosti

Student ovládá gramatickou stavbu ruštiny, ovládá lingvistickou terminologii, orientuje se v problematice slovních druhů, větných členů, orinetuje se v problematice jednotlivých typů vět a souvětí.

Literatura

Flídrová, H., Žaža, S.: Sintaksis russkogo jazyka v sopostavlenii s češskim. Olomouc 2005 Kubík, M. a kol.: Russkij sintaksis v sopostavlenii s češskim. Praha 1982 Bajkova, L., Skácel, J.: Stylistika sovremennogo russkogo jazyka. Ostrava 1994 Kratkaja russkaja gramatika (red. N.Ju. Švedova). Moskva 1989 Rozental´, D.E., Golub, I.B., Telenkova, M.A.: Sovremennyj russkij jazyk. Moskva 1994 Adamec, P. a kol.: Morfologie I, II. Brno 1996, 1997.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: aktivní účast, maximálně dvě absencePožadavky ke kolokviu: morfologo-syntaktický rozbor textu prověření teoretických znalostí (2 otázky)