Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie (KSU / 7LEX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSU / 7LEX - Lexikologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Lexikologie jako jazykovědná disciplína a její vztah k jiným disciplínám. Základní jednotky a pojmy.2. Význam slova.3. Polysémie. Metafora. Synekdocha. Metonymie.4 . Homonymie. Paronymie.5. Systémové vztahy v lexikálním subsystému. Paradigmatické a syntagmatické vtzahy lexikálních jednotek..6. Antonymie. Hyperonymie. Synonymie. Kolokace slova.7. Historismy a archaismy.8. Ukrajinská slovní zásoba z hlediska původu.9. Ukrajinská slovní zásoba z hlediska aktivního a pasivního použití.10. Ukrajinská slovní zásoba z hlediska stylistické diferenciace.11. Frazeologie. Hlavní příznaky frazémů.12. Lexikografie. Typy slovníků.13. Nové procesy v současné ukrajinštině.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se sémantickou strukturou ukrajinského jazyka v synchronním i diachronním aspektu, její hlavními tendencemi a směry, získají důležitý základ pro osvojení ukrajinského jazyka.

Literatura

Skab, M. Rozmajittja dumky i slova. Aktuaľni problemy rozvytku ta funkcionuvannja ukrajinskoji movy. Černivci , 2009. Škuratjana, N., Ševčuk, S. Sučasna ukrajins´ka literaturna mova. Kyjiv, 2000. Ponomariv, O. Sučasna ukrajinska mova. Kyjiv, 2005. Horbačuk, V. Barvy ukrajinskoji movy. Kyjiv, 2011. Frazeolohičnyj slovnyk ukrajinskoji movy. Kniha 1,2 . Kyjiv, 1993. Novi slova ta značennja. Slovnyk. Kyjiv, 2009. Poljyha, L. M. Slovnyk antonimiv ukrajinskoji movy. Kyjiv, 1999. Slovnyk synonimiv ukrajinskoji movy v 2 tomach. Kyjiv, 2001. Slovnyky Ukrajiny (slovozmina, transkrypcija, frazeolohija, synonimija, antonimija). Elektronní verze. Kyjiv, 2004. Hryščenko, A. Sučasna ukrajinska literaturna mova. Kyjiv, 2002. Ševčuk, S., Loboda, T. Sučasna ukrajinska literaturna mova. Kyjiv, 2008. Sučasna ukrajins´ka literaturna mova. Lekcyka i frazeolohija. Kyjiv, 2008. Ukrajinska mova. Encyklopedija. Kyjiv , 2000. Pazjak, o., Serbenska, O. ta in. Ukrajins´ka mova. Praktikum. Kyjiv, 2000. www.ukrajinci.cz. www.ultra-case.com.

Požadavky

* Pravidelná aktivní účast na přednáškách a seminářích s maximálním počtem absencí za semestr 2 týdny. * Podmínky udělení zápočtu v LS:písemný test, prokázání znalostí terminologie a prokázaní dovednosti lexikálního rozboru textu. * Podmínky udělení zkoušky v LS:ústní zkouška, zodpovězení teoretické otázkypraktický úkol v textu

Garant

Mgr. Uljana Cholodová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Uljana Cholodová, Ph.D.