Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární seminář 5 (KSU / 7LT5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSU / 7LT5 - Literární seminář 5, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

pramenyposlech přednášek k ukrajinském jazycerozbor vybraných ukázek textů ukrajinské literatury a kritiky1. Typické žánry období 40.-50. let 20. století.2. Symbolismus a patriotismus Pavla Tyčyny.3. Olena Teliha.4. Neoklasicismus Maksyma Rylského.5. Socialistický realismus.6. Fáze ukrajinského národního obrození 20. století v kontextu represovaných autorů.7. Generace šedesátníků.8. Samizdat a samizdat.9. Zakázaní autoři ? O.Hončar, L.Kostenko.10. Postmodernismus.11. Tvorba v emigraci (New Yorská skupina, Chicago).12. Významná současná tvorba (M. Matios, S. Procjuk, J. Andruchovyč, T. Maljarčuk).

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s ukrajinským modernismem a postmodernismem, jeho charakterem a nejvýznamnějšími představiteli, naučí se interpretovat prozaické a poetické texty, seznámí se s některými současnými ukrajinskými spisovateli.

Literatura

Voznjak, M. Istorija ukrajins´koji literatury (u 3-ch tomach). Lviv, 1992. Hruševskyj, M. Istorija ukrajins´koji literatury (u 4-ch tokách) tom 3-4. Kyjiv, 1995. Hnidan, O. Istorija ukrajins´koji literatuty. U divoch knyhach. Kyjiv, 2005. Movotvorčisť Pavala Tyčyny u dzerkali treťoho tysjačolittja. Zbirnyk naukových prac. Rivne, Ostroh, 2010. Slovotvorčisť šistdesjatnykiv. Zbirnyk naukových prac. Vypusk 4 . Rivne, Ostroh, 2010. Dončyk, V.H. ukrajinskoji literatury 20. stolittja u dvoch knyhach. Kyjiv, 1994.

Požadavky

ústní ověření orientace v moderní ukrajinské literatuřeinterpetace texturozbor literárního obdobídiskuse na dané téma

Garant

Mgr. Radana Merzová, Ph.D.