Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Staroslověnština (KSU / 7STSL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSU / 7STSL - Staroslověnština, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik nejstaršího slovanského spisovného jazyka.2. Původ staroslověnštiny - vývojové etapy.3. Slovanské písmo.4. Redakce staroslověnštiny z hlediska lokální diferenciace.5. Staroslověnština a Velká Morava.6. Podstatná jména.7. Přídavná jména.8. Zájmena, číslovky.9. Slovesa atematická i tematická.10.Imperativ, imperfektum, aorist.11.Participium. Syntax.12.Opakování a práce s texty.13.Zápočet.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s nejstarším spisovným slovanským jazykem - staroslověnštinou, vymezením místa staroslověnštiny mezi slovanskými a jinými evropskými jazyky, charakteristikou její gramatické budovy a památek psaných hlaholicí a cyrilicí.

Literatura

Mikulaš Štec. Církevna slovančina. Prešov, 2005. A. Lamprecht. Praslovanština. Brno, 1987. http://library.upol.cz/i2/i2.search.cls?ictx=upol&src=upol_us_cat-0&show_lim=0&field=T001&zf=UF_UPOL&term=e0015783R. Večerka. Staroslověnština. Praha, 1984. Večerka, R. (2006). Staroslověnština v kontextu slovanských jazyků. Olomouc: Univerzita Palackého. Beliv, L., Beliv, O. Staroslov´jans´ko-ukrajins´kyj slovnyk. Lviv, 2001. H. Bauerová. Texty ke studiu staroslověnštiny se slovníčkem. Olomouc, 1992. K. Horálek. Úvod do studia slovanských jazyků. Praha, 1964. R. Večerka. Základy slovanské filologie a staroslověnštiny. Praha, 1977.

Požadavky

* účast na seminářích s maximálním počtem absencí za semestr 2 týdny. * každý student vypracuje referát na vybrané téma dle nabízených tematických okruhů tohoto předmětu. Celkový přehled získaných znalostí kursu student prokáže v závěrečné písemné analýze textu

Garant

Mgr. Uljana Cholodová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Uljana Cholodová, Ph.D.