Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textová interpretace 2 (KSU / 7TI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSU / 7TI2 - Textová interpretace 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

tematicky i žánrově různé texty z několika oblastí1.-2. Interpretace textu z oblasti politiky3.-4. Interpretace a výklad textu z právní oblasti5.-6. Interpetace textu z oblasti hospodářství a obchodování7.-8. Interpretace okruhů a oblastí v lékařství9.-10. Výklad reklamy a propagace11.-12. Interpretace sdělení a informovanosti médii13. Zápočet

Získané způsobilosti

studenti se naučí především stylově odlišit jednotlivé texty, zvolit adekvátní slovní zásobu, interpunkci, charakteristická slovní spojení a fráze, také se naučí volit umělecké prostředky k ozvláštnění textu, pokusí se překládat prózu i poezii v závislosti na individuálních dovednostech a přednostech.

Literatura

Česko-ukrajinský slovník ve dvou dílech. Kyjiv, 1998. Danylenko-Anderš. Praktický česko-ukrajinský slovník. Ekonomika. Brno, 1999. KNITTLOVÁ, Dagmar, et al. Překlad a překládání. Hluščyk, S.V.- Dyjak, O.V - Ševčuk. Sučasni dilovi papery. Kyjiv, 2001. Huc, M.V - Olijnyk, I.H. - Juščuk, I.P. Ukrajinska movav u profesijnomu spilkuvanni. Kyjiv, 2004. Ukrajinske dilove movlenňa. Charkiv, 2007.

Požadavky

- rozbor textů z hlediska stylu - písemná interpretace textů ukrajinských i českých- samostatný překlad odborné terminologie- tvorba prezentací

Garant

doc. Alla Arkhanhelská, DrSc.