Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ukrajinská jazyková kultura 1 (KSU / 7UJK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSU / 7UJK1 - Ukrajinská jazyková kultura 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociolingvistické aspekty jazyka v kulturním životě Ukrajiny a České republiky z hlediskadiachronie a synchronie.2. Představy o světě z lingvistického hlediska. Jazykové povědomí naUkrajině a v České republice.3. Lingvistické specifikum komunikace v elektronickém prostoru. Komunikativní verbální anonverbální jednotky.4. Problém urbanizace. Model a metodologie urbanolingvistického výzkumu na Ukrajině.5. Sociolingvistická charakteristika adaptace neologismů v současné ukrajinštině v kontextumigrační situace v Evropě a ve světě.6. Ukrajinská kulturní centra v České republice a ve světě. Nejvýznamnějšívědecká centra na Ukrajině.7. Sociokulturní a lingvistické aspekty komunikace národnostních menšin na Ukrajině.8. Bilingvismus na Ukrajině a problém současného jazykového plánování. Pojeminterference.9. Sociolingvistické podklady jazykové kodifikace. Teorie jazykovéhostandardu.10. Odborná terminologie jako součást resonance vývoje moderních technologií.11. Komparativní jazykové hledisko v mezikulturní komunikaci v enviromantální oblasti.12. Problém transformace lingvokulturních reálií do jiného jazykového prostoru jako součástvýuky jazyka. Ukrajinština jako cizí jazyk.13. Zápočet.

Získané způsobilosti

Předpokládá se především osvojení si speciálního lexika týkající se problémů vědy, kulrury, mentality. Jde o získání další magisterské úrovní C1 až C2 Evropského referenčního rámce pro jazyky.

Literatura

Kacavec, R. Dilova mova: sučasnyj vymir. Pidručnyk. Kyjiv, 2008. Škuratjana, N., Ševčuk, S. Sučasna ukrajins´ka literaturna mova. Kyjiv, 2000. Hrycenko, T. Ukrajinska mova ta kultura movlenňa. Kyjiv, 2005. Frazeolohičnyj slovnyk ukrajins´koji movy. Knyha 1,2. Kyjiv, 1993. & Bidnošyja, J. I. (2005). Hovirka sela maševe čornobyl s koho rajonu. Kyjiv: Centr zachystu kul turnoji spadščyny vid nadzvyčajnych sytuacij. Černikova, L.,Charachorina,T. ta in.: Perekazy. Doneck, 1999. Kompanceva, L.F. (2012). Internet-lingvistika. (2011). Kultura slova, Vypusk75,76. Kyjiv. Ponomariv, O. Kultura slova.Movnostylistyčni porady. Slovnyk synonimiv ukrajins´koji movy v 2 tomach. Ponomariv, O. Sučasna ukrajins´ka mova. Kyjiv, 2001. Stavyc´ka, L. Ukrajinska mova bez tabu. Slovnyk necenzurními leksyky ta jiji vidpovidnykiv. Kyjiv, 2008. Skab, M.S. akol. (2008). UKrajinska systema najmenuvaň adresata movlennja.

Požadavky

* aktivní účast na seminářích (diskuse, referát, studium doporučených textů) s maximálním počtem absencí za semestr 2 týdny * úspěšné vykonání písemné zápočtové práce

Garant

Mgr. Uljana Cholodová, Ph.D.