Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ukrajinská jazyková kultura 2 (KSU / 7UJK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSU / 7UJK2 - Ukrajinská jazyková kultura 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociolingvistický pohled na tradici mezilidských vztahů na Ukrajině a v České republice.Pragmatika jazykové etikety.2. Psycholingvistický pohled na komunikační problémy mezi rodiči a dětmi na Ukrajině av České republice. Jazykový standard a slang.3. Formování lingvokulturní mentality s ohledem na vývojové tendence ve školství. Popis situace na Ukrajiněa v České republice.4. Sociolingvistické hledisko věkového a sociálního rozvrstvení obyvatelstva na Ukrajině a v Českérepublice.5. Pragmatický základ reklamy. Jazyk reklamy. Transformace reklamních textů v běžněmluveném diskursu.6. Současné genderové tendence a diferenciace v lingvistice.7. Specifikum komunikačních jednotek běžné mluvy mládeže na Ukrajině a v Českérepublice. Komparace a kontrasty.8. Obraz školy, kariéry a rodiny v jazykové představě žáků a studentů na Ukrajině a v Českérepublice.9. Sociolingvistická struktura a formování profesní terminologie ve vztahu ukrajinština-čeština.10. Jazykové chování ve sféře mezinárodní turistiky. Pragmatika nabídky a prezentace.11. Sociolingvistika osobnosti. Pojem idiolektu. Významné osobnosti v ukrajinsko-českých mezikulturních vztazích.12. Sociolingvistické a psycholingvistické tendence moderního světa. Druhy jazykových chyba mezistylistická interference.13. Zápočet.

Získané způsobilosti

Předpokládá se zdokonalení komunikativní dovednosti studentů z psycholingvistického a sociolingvistického hlediska.

Literatura

Čechova, M. a kolektiv autorů . Čeština ? řeč a jazyk. Praha , 2000. Kacavec, R. Dilova mova: sučasnyj vymir. Pidručnyk. Kyjiv, 2008. Marčuk, M. Funkcionaľno-semantyčnyj aspekt hradaciji v ukrajinskij movi. Kamjanec-Podilskyj , 2007. Ponomariv, O. Kultura slova. Movnostylistyčni porady. Kyjiv, 2002. Sociolinhvistyčni studiji. Zbirnyk naukových prac. Kyjiv, 2010. Ševčuk, S., Loboda, T. Sučasna ukrajinska literaturna mova. Kyjiv, 2008. Tlumačnyj slovnyk ukrajinskoji movy u 3 tomach. Kyjiv, 2008. Ukrajinska dvomovnisť. Linhvokuľturni aspekty. Kyjiv, 2007. Stavycka, L. Ukrajinska mova bez tabu. Slovnyk necenzurnoji leksyky ta jiji vidpovidnykiv. Kyjiv, 2008. Hrycenko, T. Ukrajinska mova ta kultura movlenňa. Kyjiv , 2005. Ukrajinska mova u XX storičči. Zbirnyk naukových prac. Kyjiv, 2005. Černý, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc, 2004. www.expres.com.ua. www.meta.ua. www.pravda.com.ua. www.ukrajinci.cz. www.ukrajinistika.upol.cz. www.ukrzurnal.eu. www.zerkalonedeli.ua.

Požadavky

? aktivní účast na seminářích (diskuse, referát, studium doporučených textů) s maximálním počtem absencí za semestr 2 týdny? úspěšné vykonání písemné zápočtové práce a komplexní zkoušky

Garant

Mgr. Uljana Cholodová, Ph.D.