Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia jazyka (KSU / 7UVJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSU / 7UVJ - Úvod do studia jazyka, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podstata a funkce jazyka.Pojem, obsah a metody lingvistiky.Synchronie a diachronie.Jazyk jako systém. Langue a parole.Jazykový znak.Centrum a periferie.Typologická a genealogická klasifikace jazyků.Předrevoluční ruská jazykověda, ruské jazykovědné školy.Mladogramatismus.Strukturalismus.Generativní gramatika.Pomezní jazykovědné disciplíny.Písmo, slovanské písmo, pravopis. Principy ruského pravopisu.Lingvistické časopisy a periodika.Významní ruští, čeští a slovenští jazykovědci.Organizace lingvistického života v ČR, v RF a ve světě.

Získané způsobilosti

Seznámení s lingvistickými pojmy, školami, přístupy, vývojem lingvistiky jako disciplíny a jejími dílčími disciplínami. Předpoklady pro další filologické studium.

Literatura

ČERNÝ, Jiří. Dějiny lingvistiky. Olomouc, 1996. ISBN 80-85885-96-4.Černý, J. Dějiny lingvistiky. Olomouc 1996. Čermák, F. Jazyk a jazykověda. UK, Praha 2001. Selivanova,O.O. Linhvystyčna encyklopedija. Poltava, 2010. Lotko, E. Slovník lingvistických termínů pro filology. Olomouc: VUP, 1999. Jermolenko, S.aj. Ukrajinska mova. Korotkyj tlumačnyj slovnyk linhvystyčnych terminiv. Kyjiv, 2001. Mironova, G., Gazda J. Úvod do jazykovědy v přehledech a cvičeních. Brno, 1995. Černý, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc 1998.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce (maximálně 2 omluvené absence)Vypracování odborného referátu v rozsahu 2 NS (nebo ve formě PowerPointové prezentace)Úspěšné zvládnutí písemného testu a kolokviálního přezkoušení

Garant

prof. Josef Anderš, DrSc.doc. PhDr. Zdeňka Vychodilová, CSc.

Vyučující

prof. Josef Anderš, DrSc.Mgr. Uljana Cholodová, Ph.D.doc. PhDr. Zdeňka Vychodilová, CSc.