Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy slavistiky 1 (KSU / 7ZS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSU / 7ZS1 - Základy slavistiky 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rámcově časové a tematické vymezení probírané látky:1. slavistika jako vědní obor2. indoevropská jazyková rodina a slovanské jazyky3. pravlast Indoevropanů4. jazyky kentumové5. satemové6. baltoslovanská jazyková jednota7. nostratické jazykové společenství8. balkánský jazykový svaz9. pravlast Slovanů10. periodizace praslovanštiny11. význam historicko-srovnávací metody pro studium jazykového příbuzenství12. hláskoslovné změny spojené se zákonem otevřených slabik13. zápočet

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s nejstarším spisovným slovanským jazykem - staroslověnštinou, naučí se číst, překládat a analyzovat jednoduché staroslověnské texty.

Literatura

Bilec´ka-Svystovyč, L., Rybak, N. Cerkovno-slov´jans´ka mova. Pidručnyk zi slovnykom. Kyjiv. A. Erhart. Indoevropské jazyky. Praha, 1982. A. Lamprecht. Praslovanština. Brno, 1987. R. Večerka. Staroslověnština. Praha, 1984. Beliv, L., Beliv, O. Staroslov´jans´ko-ukrajins´kyj slovnyk. L´viv, 2001. H. Bauerová. Texty ke studiu staroslověnštiny se slovníčkem. Olomouc, 1992. Ukrajins´ka mova. Encyklopedija. Kyjiv, 2000. M. Štec. Úvod do staroslovienčiny a cirkevnej slovančiny. Prešov, 1994. K. Horálek. Úvod do studia slovanských jazyků. Praha, 1962. Suprun, A,E. Vvedenije v slavjanskuju filolohiju. Minsk . R. Večerka. Základy slovanské filologie a staroslověnštiny. Praha, 1977.

Požadavky

Pravidelná příprava na hodinu, přednesení referátu na zadané téma, zvládnutí flexe staroslověnských jmen, zvládnutí zápočtových testů.

Garant

prof. Josef Anderš, DrSc.

Vyučující

prof. Josef Anderš, DrSc.