Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyková cvičení konverzační 3 (KSU / JCK3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSU / JCK3 - Jazyková cvičení konverzační 3, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stravování. Ukrajinská a česká národní jídla.2. Stolování. Etiketa při stolování. Konverzace při jídle.3. Snídaně, oběd, večeře. Plánování jídelního lístku.4. Systém restauraci na Ukrajině. Objednání, placení.5. Druhy potravin a jídel. Maso, ryby, zelenina, ovoce, nápoje.6. Nákupy potravin v hypermarketech, na tržištích.7. Biopotraviny. Situace na ukrajinském trhu.8. Ukrajinská tradiční polévka-boršč. Recept a popis postupu vaření.9. Ukrajinská a česká kuchyně. Shody a odlišnosti.10. Popis oblíbených jídel z ukrajinské, české nebo světové kuchyně.11. Zdravý způsob stravování. Současné tendence. Účinnost diet.12. Vánoční a Velikonoční tradiční jídla na Ukrajině.13. Zápočet

Získané způsobilosti

Na konverzačních cvičeních si studenti musí zapamatovat určitý obsah lexémů, spojených s jednotlivými tématy, prokázat dovednost tyto lexémy používat při převyprávění textů a zodpovídání otázek.

Literatura

Myronova, H. Praktický kurs ukrajinštiny. II. část. Brno, 1999. Rozmovljajete ukrajiskoju? Pidručnyk z ukrajinskoji. Wydawnictwo uniwersytetu Wroclawskiego. Pazjak, ?. ?? ??. Ukrajinska mova. Praktykum. ????, 2000. Slovnyk synonimiv ukrajins´koji movy v 2 tomach. Kyjiv, 2001. Ševčuk, S., Loboda, T. Současna ukrajins´ka literaturna mova. Kyjiv , 2008. Vinnycka, V a jin. Ukrajinska mova, II část. Kyjiv, 2000. Ukrajinsko ? český, česko-ukrajinský slovník. Leda, 2008. Anderš, J. Ukrajinsko-česká a česko - ukrajinská konverzace. Olomouc, 2007. Ukrajinsko-český slovník ve dvou dílech. Praha, 1994. www.expres.ua. www.pravda.com.ua. www.ukrajinci.cz.

Požadavky

? účast na seminářích s maximálním počtem absencí za semestr 2 týdny;? plnění zadaných úkolů;? úspěšné vykonání písemných prací