Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie (KSU / LEX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSU / LEX - Lexikologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Lexikologie jako jazykovědná disciplína a její vztah k jiným disciplínám. Základní jednotky a pojmy.2. Význam slova.3. Polysémie. Metafora. Synekdocha. Metonymie.4 . Homonymie. Paronymie.5. Systémové vztahy v lexikálním subsystému. Paradigmatické a syntagmatické vtzahy lexikálních jednotek..6. Antonymie. Hyperonymie. Synonymie. Kolokace slova.7. Historismy a archaismy.8. Ukrajinská slovní zásoba z hlediska původu.9. Ukrajinská slovní zásoba z hlediska aktivního a pasivního použití.10. Ukrajinská slovní zásoba z hlediska stylistické diferenciace.11. Frazeologie. Hlavní příznaky frazémů.12. Lexikografie. Typy slovníků.13. Nové procesy v současné ukrajinštině.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se sémantickou strukturou ukrajinského jazyka v synchronním i diachronním aspektu, její hlavními tendencemi a směry, získají důležitý základ pro osvojení ukrajinského jazyka.

Literatura

www.ukrajinistika.upol.cz. Horbačuk, V. Barvy ukrajinskoji movy. Kyjiv, 2011. Frazeolohičnyj slovnyk ukrajinskoji movy. Kniha 1,2 . Kyjiv, 1993. Novi slova ta značennja. Slovnyk. Kyjiv, 2009. Skab, M. Rozmajittja dumky i slova. Aktuaľni problemy rozvytku ta funkcionuvannja ukrajinskoji movy. Černivci , 2009. Poljyha, L. M. Slovnyk antonimiv ukrajinskoji movy. Kyjiv , 1999. Slovnyk synonimiv ukrajinskoji movy v 2 tomach. Kyjiv, 2001. Slovnyky Ukrajiny (slovozmina, transkrypcija, frazeolohija, synonimija, antonimija). Elektronní verze. Kyjiv , 2004. Škuratjana, N., Ševčuk, S. Sučasna ukrajins´ka literaturna mova. Kyjiv, 2000. Hryščenko, A. Sučasna ukrajinska literaturna mova. Kyjiv, 2002. Ševčuk, S., Loboda, T. Sučasna ukrajinska literaturna mova. Kyjiv, 2008. Sučasna ukrajins´ka literaturna mova. Lekcyka i frazeolohija. Kyjiv, 2008. Ponomariv, O. Sučasna ukrajinska mova. Kyjiv , 2005. Ukrajinska mova. Encyklopedija. Kyjiv, 2000. Pazjak, o., Serbenska, O. ta in. Ukrajins´ka mova. Praktikum. Kyjiv, 2000. www.ultra-case.com.

Požadavky

Pravidelná aktivní účast na přednáškách a seminářích s maximálním počtem absencí za semestr 2 týdny.Podmínky udělení zápočtu v LS:písemný test, prokázání znalostí terminologie a prokázaní dovednosti lexikálního rozboru textu.Podmínky udělení zkoušky v LS:ústní zkouška, zodpovězení teoretické otázkypraktický úkol v textu

Garant

doc. Alla Arkhanhelská, DrSc.

Vyučující

doc. Alla Arkhanhelská, DrSc.