Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přehled ukrajinské kultury (KSU / PUK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSU / PUK - Přehled ukrajinské kultury, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

kultura nejdávnějších historických období na území Ukrajinykultura Kyjevské Rusipřehled vývoje vzděláníumění a věd během 13. - 17. stoletírenesanční tendence v dějinách Ukrajinybaroko v Ukrajinské kultuře 17. - 18. stoletícharakteristické rysy ukrajinské kultury 19. stoletíetapy rozvoje ukrajinské kultury 20. stoletíukrajinská kultura a tendence její rozvoje v 21. století

Získané způsobilosti

Studenti získají znalostí o kultuře a etnogenezi ukrajinských zemí v Evropském a světovém kontextu.

Literatura

Istorija ukrajins´koji kul´tury. V p´jaty tomach. Kyjiv 2001-2003; Popovyč, M.: Narys istoriji kul´tury Ukrajiny. Kyjiv 1998; Verstjuk, V.F., Dzjuba, O.M. ta in.: Ukrajina vid najdavnišich časiv do s´ohodennja. Kyjiv 1995; Hruševs´kyj, M.: Duchovna Ukrajina. Kyjiv 1994; Jevropejs´ke Vidrodžennja ta ukrajins´ka literatura 14.-18. st. Kyjiv 1993; Zapasko, Ja.P.: Mystectvo knyhy na Ukrajini v 16.-18. st. L´viv 1971. Fenomen ukrajins´koji kul´tury: metodolohični zasady osmyslennja. Kyjiv 1996; Nalyvajko, D.: Očyma zachodu. Recepcija Ukrajiny v Zachidnij Jevropi 11.-18. st. Kyjiv 1998; Ničyk, V.M., Lytvynov, V.D. ta in.: Humanistyčni j reformacijni ideji v Ukrajini. Kyjiv 1990; Ničyk, V.M.: Petro Mohyla v duchovnij istoriji Ukrajiny. Kyjiv 1997; Uškalov, L.: Svit ukrajins´koho baroko. Charkiv 1994. odkazy na literaturu na webových stránkách www.ukrajinistika.upol.cz. On-line katalogy knihoven.

Požadavky

Během seminářů studenti musí zřetelně porozumět postupným obdobím v dějinách Ukrajiny, v její kultuře od nejdávnějších časů, prokázat dovednost popsat každé historické a kulturní období, umět porovnávat zvláštnosti kultury a dějin v etapách Západní a Východní Evropy. Součástí tohoto kursu je psaní referátů. Závěrečný písemný test.