Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy slavistiky 1 (KSU / ZSS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSU / ZSS1 - Základy slavistiky 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

slavistika jako vědní oborindoevropská jazyková rodina a slovanské jazykypravlast Indoevropanůjazyky kentumové a satemovébaltoslovanská jazyková jednotanostratické jazykové společenstvíbalkanský jazykový svazpravlast Slovanů, periodizace praslovanštinyvýznam historickosrovnávací metody pro studium jazykového příbuzenstvíhláskoslovné změny spojené se zákonem otevřených slabik

Získané způsobilosti

Studenti získají znalostí praslovanského hláskosloví, tvarosloví a slovní zásoby, naučí se číst, překládat jednoduché staroslověnské texty.

Literatura

Večerka,R.: Základy slovanské filologie a staroslověnštiny. Praha 1977; Večerka, R.: Staroslověnština. Praha 1984; Lamprecht, A.: Praslovanština. Brno 1987; Bauerová, H.: Texty ke studiu staroslověnštiny se slovníčkem. Olomouc 1992. Beliv, L., Beliv, O.: Staroslov´jans´ko-ukrajins´kyj slovnyk. L´viv, Monastyr Monachiv Studyts´koho Ustavu, Vydavnyčyj viddil "Svičado", 2001; Bilen´ka-Svystovyč, L., Rybak, N.: Cerkovno-slov´jans´ka mova. Pidručnyk zi slovnykom. Kyjiv, Vydavnyctvo "Krynycja, 2000; Štec, M.: Církevná slovančina v 21. storočí. Prešov 2006; Leuta, O.I.: Staroslovjansˇka mova. Kyjiv 2007. odkazy na literaturu na webových stránkách www.ukrajinistika.upol.cz.

Požadavky

˘ přednesení referátu na zadané téma, zvládnutí flexe staroslověnských jmen