Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy slavistiky 2 (KSU / ZSS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSU / ZSS2 - Základy slavistiky 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

palatalizace velárpalatalizace souhlásek před jotacípraslovanská přehláska samohlásek, depalatalizační procesvznik nových hlásek v praslovanštiněpraslovanská intonace a přízvukspolečné rysy charakterizující tři větve slovanských jazykůstaroslověnština a Velká Morava, vznik slovanského písmapamátky psané hlaholicí a cyrilicí

Získané způsobilosti

Sseznámení s praslovanským hláskoslovím, tvaroslovím, slovní zásobou, zdokonaluji se ve čtení, překládaní jednoduchých staroslověnských textů.

Literatura

Večerka,R.: Základy slovanské filologie a staroslověnštiny. Praha 1977; Večerka, R.: Staroslověnština. Praha 1984; Lamprecht, A.: Praslovanština. Brno 1987; Bauerová, H.: Texty ke studiu staroslověnštiny se slovníčkem. Olomouc 1992. odkazy na literaturu na webových stránkách www.ukrajinistika.upol.cz. Suprun, A. E.: Vvedenije v slavjanskuju filologiju. Minsk 1989; Erhart, A.: Indoevropské jazyky. Praha 1982; Lamprecht, A.: Praslovanština. Brno 1987; Štec, M.: Církevná slovančina v 21. storočí. Prešov 2006; Leuta, O.I.: Staroslovjansˇka mova. Kyjiv 2007.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu v LS˘ přednesení referátu na zadané téma, zvládnutí flexe staroslověnských sloves, zpracování domácí písemky (překlad a analýza staroslověnského textu)Podmínky udělení kolokvia v LS˘ ústní ověření teoretických znalostí z oblasti slavistiky