Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza zpravodajských sdělení (KZU / AZSM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / AZSM - Analýza zpravodajských sdělení, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stanovení analytického rámce (metody) v oblasti psaného, mluveného sdělení, fotografie, videa.Rozbor komunikátů:2. Fotografie; fotografie s titulkem (a/nebo) s popiskou; fotografie v textech.3. Žánrově začlenitelná tištěná sdělení bez fotografie i s fotografií - založená na informativním postupu (zpráva a její typy).4. Žánrově začlenitelná tištěná sdělení bez fotografie i s fotografií - založená na informativním a popisném postupu (publicistický referát a riport).5. Tištěná sdělení žánrově nezačlenitelná bez fotografie i s fotografií, ostatní žánry.6. Tištěné textové komplexy.7. Žánrově začlenitelná audiální sdělení - založená na informativním postupu (zpráva a její typy).8. Žánrově začlenitelná audiální sdělení - založená na informativním a popisném postupu (publicistický referát a riport).9. Audiální žánrově nezačlenitelná sdělení a textové komplexy.10. AV/P/ (kombinovaná audio-video /případně psaná/) sdělení žánrově začlenitelná - založená na informativním postupu (zpráva a její typy).11. AV/P/ (kombinovaná audio-video /případně psaná/) sdělení žánrově začlenitelná - založená na na informativním a popisném postupu (publicistický referát a riport).12. AV/P/ (kombinovaná audio-video /případně psaná/) sdělení žánrově nezačlenitelná, textové komplexy.

Získané způsobilosti

Schopnost aplikovat analytický rámec na zpravodajská sdělení, provést jazykově a sémioticky orientovanou analýzu sdělení

Literatura

Kořenský, J. a kol. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. České Budějovice, 1999. McLuhan, M. Jak rozumět médiím. Praha 1991. Doubravová, J. Sémiotika v teorii a praxi. Praha 2002. Eco, Umberto. Teorie sémiotiky. Praha: Arago 2009. Jílek, V. Žurnalistické texty jako výsledek působení jazykových a mimojazykových vlivů, Olomouc 2009, 120 s., příloha CD.

Požadavky

Zápočet:- aktivní 75% účast na výuce, - kvalitní prezentace tématu.Kolokvium:- analýza vybraných žurnalistických komunikátů.

Garant

Mgr. Viktor Jílek, Ph.D.