Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Editorství (v tištěných a internetových (KZU / EDIKB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / EDIKB - Editorství (v tištěných a internetových, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Redigování textů, základní pojmy a postupy (editor, špígl, redigování, grafická úprava tiskové strany,korektury, zlom, uzávěrka aj.). Práce v redakci, redakční hierarchie (šéfredaktor, editor, redaktor aj.),specifické postavení editora v rámci redakce (koordinace spolupráce jednotlivých členů redakce při tvorběnovin, redakční porady, diskuse o tématech, redakční plán).2. - 4. Editace zpravodajských a publicistických textů (kompozice zpráv, konkrétní postupy při redigování, korekcestylistiky a pravopisu).5. Editorské možnosti a způsoby ověřování zdrojů informací a jejich doplňování. Úpravy textů na poslední chvíli - časové limity, redakční uzávěrky.6. Odlišnosti v redigování zpravodajských a publicistických textů. Formulace rozdílů, konkrétní příklady.7. Zásady práce s titulky, titulkovými komplexy a mezititulky u zpravodajských a publicistických textů. Práce s citáty a parafrázemi. Meze autorské interpretace. Klišé, stereotypy aj.8. Tématické celky; výběr témat a jejich zpracování; práce s jednotlivými texty v rámci celků.9. Práce s grafickými prvky při tvorbě novinové strany (užití fotografií, perex, zarážky, infografika, rastry, citáty aj.).10. Odlišné přístupy k práci s textem v médiích různého typu a zaměření - editoři z praxe (regionální deník, masový celostátní seriozní deník, specializovaný celostátní seriozní deník, bulvární deník, internetový deník, investigativní týdeník aj.).11. Cvičná příprava novinové strany: formulace agendy, rozvržení jejího obsahu, hierarchie článků na stránce, layout vs. obsah.12. Etické aspekty práce editora. Novinářské profesní standardy. Zákonné normy.

Získané způsobilosti

Redigování zpravodajských textů.

Literatura

MENCHER, M. News Reporting and Writing. Bartošek,J.:. Úvod do studia žurnalistiky, SDV FF UP Olomouc 2000. BURNS, L. S. Žurnalistika. Praktická příručka pro novináře.

Požadavky

Zápočet: - aktivní účast ve výuce- student musí prokázat praktickou schopnost zredigovat konkrétní texty a zdůvodnit postup. Kolokvium: prověření znalostí získaných v rámci kursu

Garant

Mgr. Viktor Jílek, Ph.D.