Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomická žurnalistika (KZU / EKZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / EKZ - Ekonomická žurnalistika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. vymezení oblasti a pole zájmu ekonomické žurnalistiky; ekonomika, hospodářství a ekonomie; specifika ekonomického zpravodajství a publicistiky2. periodika věnovaná dané oblasti (speciální periodika, on-line portály a RTV pořady obecně, rubriky všeobecných deníků, týdeníků a měsíčníků), rozdíly, struktura témat a žánrů; praktická analýza aktuálních mediálních sdělení (zjištění současného stavu)3. hlavní informační zdroje, instituce a organizace4. specifika zpracování získaných informací z oblasti ekonomiky5. zákonný rámec a etické limity práce ekonomického žurnalisty - tlaky institucí, včetně zaměstnavatele; reklama, skrytá reklama6. - 13. tvorba, diskuse a analýza vlastních komunikátů

Získané způsobilosti

Student získá kompetence dané osnovou kurzu

Literatura

Jako studijní pomůcky studenti využijí nejrůznější publikace, oborová periodika, portály a další informační zdroje, které se věnují dané problematice.

Požadavky

Požadavky k zápočtuVyžadováno bude pravidelné sledování tištěných celostátních periodik zaměřených na ekonomiku a ekonomických suplementů či částí alespoň jednoho celostátního deníku. Sledovány budou rovněž ekonomicky zaměřené pořady v elektronických médiích. Z výše uvedených médií budou vedle vlastní produkce čerpány příklady pro analýzy.Šest příspěvků na zvolená témata. Příspěvky budou zveřejněny na katederním e-zinu, jeden delší semestrální projekt (může být ve skupině 2-3 studentů) - např. analýza určitého periodika/rubriky apod. (dle předchozí domluvy s vyučujícím).Kolokvium: rozprava formou obhajoby vypracovaných komunikátů a prověření získaných teoretických znalostí podle tematických okruhů kursu.

Garant

PhDr. František Schildberger