Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody a současné trendy histor. bádání (KZU / HBM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / HBM - Metody a současné trendy histor. bádání, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je historie, proč historie. Vývoj historie jako discipliny v kontextu vývoje umění a vědy. Thúkýdidés a Hérodotos - "dva otcové a dva směry dějepisectví". Je historie uměním či vědou? Charakteristické metody a jejich vývoj.2. Historie jako text. Historie, historicismus a sociální logika textu.3. Filozofie dějin. Problém kauzality, jako problém historie i lidského myšlení vůbec.4. Historická sociologie5. Poznání v historické praxi. Poznání pramenné i mimopramenné. Logika a historie (indukce a dedukce, metody přímé a nepřímé, diachronní a synchronní, progresivní a retrospektivní, analýza)6. Metody kvantitativní. Statistika v historické praxi - úvod do statistiky7. Vizuální prameny. Analýza obrazů v ikonografické praxi8. Postupy. Modelová analýza, metoda komparativní, typologická, mikroanalýza a makroanalýza9. Současné trendy v metodologii historické práce a jejich kořeny10. Francouzská škola Annales11. Italská mikrohistorie12. "Obrat k jazyku", postmoderna a "konec historie"

Získané způsobilosti

Student získá přehled o nejdůležitějších historických metodách.

Literatura

Popper, R. Karl. Bída historicismu. Praha 1994. Appleby, Joyce - Hunt, Lynn - Jacob, Margaret. Jak říkat pravdu o historii, Praha 2002. Atkinson, R. Knowledge and Explanation in History. An Introduction to the Philosophy of History. New York 1993. Burke, Peter. New Perspectives on Historical Writing. Polity Press, Cambridge 1991. Marek, Jaroslav. O historismu a dějepisectví. Praha 1993. Zwettler, O. Vaculík, J. Čapka, F. Úvod do studia dějepisu. Brno 1994.

Požadavky

Studenti budou předkládat eseje, prokazující jejich četbu i úvahy nad otázkami vznesenými v průběhu jednotlivých setkání. Eseje budou vyžadovány v průběhu semestru a budou hodnoceny a následně předkládány k diskuzi všem studentům. Variantou esejů budou v jednotlivých případech referáty vztahující k metodicky významným dílům světové historiografie. Kolokvium bude realizováno formou diskuse nad vlastními esejemi.

Garant

Mgr. Filip Hradil