Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie českých médií (KZU / HCM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / HCM - Historie českých médií, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dějiny českých médií v evropském kontextu. Širší souvislosti vzniku a rozvoje periodického tisku v českých zemích.2. České noviny do roku 1848 a během revoluce 1848 - 1849. Zrod politického novinářství. Postupná politická diferenciace českých novin. Národní noviny jako první list českých liberálů.3. Česká žurnalistika v době postupného uvolňování politického života od 60. let 19. století. Stranický tisk jako průvodní jev politické diferenciace české společnosti. Grégrovy Národní listy - nejvýznamnější liberálně orientovaný titul. Struktura stranického tisku. Vznik Lidových novin.4. První světová válka a česká média. Proměny obsahu českých deníků vlivem cenzury (procesy s novináři, zákazy vydávání, autocenzura). Struktura českého tisku v době války. Odbojový tisk vydávaný v zahraničí.5. Média první republiky I. - struktura tisku. Tiskové koncerny, tiskové agentury. Právní postavení tisku.6. Média první republiky II. - tisk politických stran. Nadstranický tisk (Národní politika. Národní osvobození. Tribuna. Lidové noviny).7. Média první republiky III. Rozhlas a zpravodajský film jako nová masová média. Experimenty s televizí.8. Média v době druhé republiky (1938 - 1939). Svár demokracie a totality a jeho reflexe v médiích. Změny ve struktuře tisku. Tiskové poměry a cenzurní praxe. Tisk Strany národní jednoty a Národní strany práce. Média v době nacistické okupace. Protektorátní, ilegální, zahraniční tisk. Pokles počtu titulů legálního českého tisku a proměna jeho obsahu. Emanuel Moravec a protektorátní média. Aktivističtí novináři.9. Poválečná česká žurnalistika do roku 1948. Média třetí republiky a omezující se prostor veřejné diskuse. Proměny struktury tisku.10. Česká exilová žurnalistika v letech 1948 - 1989 jako pokračování demokratické tradice českých médií v nových podmínkách.11. Média v područí státní moci a stranického aparátu KSČ. Proměna struktury médií od roku 1948 do poloviny 60. let 20. století.12. Reorganizace kontrolního systému médií v druhé polovině 60. let, oficiální institucionalizace cenzury (Zákon č. 81/1966 Sb.) a její dočasné zrušení jako projev nového přístupu komunistů ke kontrole a řízení médií (Zákon č. 84/1968 Sb.). Normalizace, "Slovo do vlastních řad" a změny ve struktuře tisku.

Získané způsobilosti

Hlubší orientace v historii českých médií. Student bude schopen chápat a interpretovat hlavní vývojové trendy na pozadí širšího vývoje politického, ekonomického, sociálního a kulturního i na pozadí technologických změn.

Literatura

BERÁNKOVÁ, M., KŘIVÁNKOVÁ, A., RUTTKAY, F. Dějiny československé žurnalistik. Díl 3. Praha : Novinář, 1988. Beránková, M. Dějiny československé žurnalistiky, 1, Praha, Novinář 1981. ČÁBELOVÁ, L. Radiojournal. Rozhlasové vysílání v Čechách a na Moravě v letech 1923-1939. Praha: Karolinum, 2003. KONČELÍK, J., KÖPPLOVÁ, B., KRYŠPÍNOVÁ, J. Český tisk pod vládou Wolfganga Wolframa von Wolmar. Praha : Karolinum, 2003. Hroch, M. Na prahu národní existence. Touha a skutečnost. Praha: Mladá fronta, 1999. Macura, V. Znamení zrodu. Praha: HaH, 1995.

Požadavky

- 75% účast ve výuce- Úspěšné absolvování průběžných testů -Odevzdání písemné práce, která se bude zabývat některým z okruhů předmětu, popřípadě problematikou regionálního tisku z historického hlediska. Po předchozí dohodě s vyučujícím není vyloučeno zaměření se na dílčí problém, osobnost, aj. Zápočtová práce musí být odevzdána nejpozději týden před zvoleným termínem zkoušky.Zkouška je komplexní (ročníková) a bude vycházet z okruhu témat tohoto kursu a kursu Historie světových médií.

Garant

PhDr. Petr Orság, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr Orság, Ph.D.