Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie a současnost médií (KZU / HMSM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / HMSM - Historie a současnost médií, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Tisk jako prostředek masové komunikace v průběhu dějin.2. Periodický tisk v Evropě. Příčiny rozvoje masové komunikace. Třicetiletá válka jako impuls rozvoje médií. Růst zájmu o informace, konec izolovanosti starého světa.3. Rozvoj tisku po zrušení cenzurních omezení v Anglii. Politická žurnalistika. Moralistické týdeníky. Typy periodik, vydavatelská činnost, distribuce. Žurnalistika jako profese. Tisk ve Francii do buržoazní revoluce. Německé noviny a časopisy.4. Severoamerická žurnalistika - počátky zápasu za svobodnější média. Noviny a válka za nezávislost. Ústava USA a její první dodatek. Svoboda tisku jako jedno ze základních práv. Cizinecké zákony a zákony proti pobuřování jako první vládní interpretace svobody tisku.5. Francouzský tisk v předvečer revoluce. Ministr Jacques Necker a "l´opinion publique". Zrušení cenzury, noviny ve službách revoluce.Ústava z roku 1791 a formulace svobody projevu. Napoleonův koncept aktivní státní publicistiky.6. Průmyslová revoluce a nové technologie jako předpoklad růstu nákladů novin a zvyšování efektivity výroby. Proměny organizační i ekonomické struktury. Periodický tisk jako podnikatelské odvětví. Počátky masového tisku.7. Rozvoj levného masového tisku ve Velké Británii (Daily Telegraph, Daily News, Standard aj.). Žlutá žurnalistika v USA - J. Pulitzer, W. R. Hearst. Konkurenční boj vydavatelů. Seriózní žurnalistika - The New York Times. Muckrakers.8. Zakládání zpravodajských agentur (Havas, Reuters, Wolff, aj.) a jejich mezinárodní rozměr jako zárodek globální komunikace.9. Nové elitní a masové deníky ve Francii (Le Figaro, Le Petit Journal, aj.). Zákon o tisku z r. 1881. Vznik nových obchodních deníků v Německu (Berliner Börsenzeitung, Frankfurter Zeitung). Stranický tisk.10. První světová válka a média. Proměny obsahu médií pod tlakem cenzury (procesy s novináři, zákazy vydávání, autocenzura).11. Nástup vlastnické koncentrace tisku v Anglii a USA. Mediální impéria (Rothermere, Berryové, Beaverbrook, Westminster Press aj.) a důsledky pro britský mediální trh. Novinové řetězce (chains of newspapers) v USA (Scripps, Hearst aj.). Venkovská žurnalistika jako protiklad velkoměstských novin. Počátky rozhlasového vysílání.12. Francouzská meziválečná média. Mediální koncerny. Německá média v době Výmarské republiky.13. Nástup nacismu a nová mediální politika. Zestátněný rozhlas jako prostředek "zvěstování" nacionálního socialismu. Film jako médium, "které chytí za srdce". Druhá světová válka a evropská média.14. Britská média po druhé světové válce. První Královská komise pro tisk jako výraz nespokojenosti se sílící monopolizací tištěných médií. Pokles počtu novinových titulů. Druhá Královská komise pro tisk. Nová mediální "revoluce" - vzestup televize.15. Hlavní trendy poválečného vývoje amerických médií. Dopad poválečné konjunktury na novinový trh. Krize druhé půle šedesátých let 20. století. Pokračující vlastnická koncentrace.

Získané způsobilosti

Student získá praktické i teoretické znalosti mediálních studií a je schopen uplatnit své vzdělání v praxi.Absolvování předmětu/zkoušky je nezbytnou podmínkou pro řádné ukončení studia oboru a tvoří součást závěrečných zkoušek k získání vysokoškolského vzdělání v oboru mediální studia (magisterského titulu).

Literatura

KÖPPLOVÁ, B., KÖPPL, L. Dějiny světové žurnalistiky 1. Celý svět je v novinách, Praha : Novinář, 1989. Šefčák, L., Vojtek, J.:. Dejiny svetového novinárstva I. Dejiny anglického novinárstva, Bratislava 2003. Serafínová, D.:. Dejiny svetového novinárstva II. Dejiny francúzkého novinárstva, Bratislava 1994. BOURNE, R. Lords of Fleet Street: The Harmsworth Dynasty. London: Unwin Hyman, 1991. CZITROM, D. J. Media and the American Mind. From Morse to McLuhan. The University of North Carolina Press, 1982. REICHEL, P. Svůdný klam třetí říše. Fascinující a násilná tvář fašismu. Praha: Argo, 2004. WINTOUR, CH. The Rise and Fall of Fleet Street. London: Hutchinson, 1989.

Požadavky

Komplexní prověření získaných znalostí.

Garant

prof. PhDr. Stanislav Hubík, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Stanislav Hubík, CSc.