Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie světových médií (KZU / HSM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / HSM - Historie světových médií, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rámcový přehled témat:1. Úvod do problematiky dějin médií a komunikace.Různé přístupy k periodizaci vývoje médií. Oralita vs. gramotnost.2. Proměny komunikace na počátku novověku.Knihtisk jako: technická - komunikační - kulturní - informační - dlouhá revoluce? Raně novověké mediální systémy. Nová mocenská centra. První publicisté. Raná čtenářská veřejnost. Nová média.3. Od lidových tisků k boji za právo na veřejnou kritiku.Lid a nová média. První periodika. Moderní novinářské prostředí: mezi svobodnou konkurencí a monopolem. Třicetiletá válka jako impuls rozvoje médií. Růst zájmu o informace, konec izolovanosti starého světa.4. Rozvoj periodického tisku v západní Evropě I.Zrušení cenzurních omezení v Anglii. Politická žurnalistika. Typy periodik, vydavatelská činnost, distribuce. Žurnalistika jako profese. Taxes of knowledge.5. Rozvoj periodického tisku v západní Evropě II.Média ve Francii: nouvellistes vs. gazettiers. Tisk v předvečer revoluce. ?L´opinion publique?. Zrušení cenzury, média ve službách revoluce. Formulace svobody projevu. Napoleon a jeho koncept aktivní státní publicistiky. Noviny a časopisy v roztříštěném Německu.6. Severoamerická média ? svoboda tisku jako jedno ze základních práv.Noviny a válka za nezávislost. První dodatek Ústavy USA. Cizinecké zákony a zákony proti pobuřování jako první vládní interpretace svobody tisku.7. Průmyslová revoluce, nové technologie a média.Nové technologie jako předpoklad růstu nákladů novin a zvyšování efektivity výroby. Proměny organizační i ekonomické struktury. Periodický tisk jako podnikatelské odvětví. Proměny obsahu novin. Počátky masového tisku. Zakládání zpravodajských agentur a jejich mezinárodní rozměr. Globální komunikace.8. Rozvoj levného masového tisku v západní Evropě a USA.Od Emila de Girardin po Lorda Northcliffa a Pulitzera. Konkurenční boj vydavatelů. Elitní vs. masový tisk.9. První světová válka jako mediální válka.Propaganda a média. Proměny obsahu médií vlivem cenzury.10. Vlastnická koncentrace mezi dvěma světovými válkami.Mediální impéria. Důsledky pro britský mediální trh. Novinové řetězce v USA. Počátky rozhlasového vysílání.11. Nástup evropských totalitarismů a média.Komunismus v SSSR, nacismus v Německu. Nová mediální politika. Zestátněný rozhlas jako prostředek ?zvěstování? nacionálního socialismu. Sovětský film jako vizualizovaná propaganda. Druhá světová válka a média.12. Hlavní trendy poválečného vývoje.Sílící monopolizace tištěných médií. Pokles počtu novinových titulů. Vzestup televize - další mediální revoluce.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o dějinách světových médií. Blíže se seznámí zejména s vývojem médií v rozvinutých zemích v euroatlantickém civilizačním okruhu.

Literatura

KÖPPLOVÁ, B., KÖPPL, L. Dějiny světové žurnalistiky 1. Celý svět je v novinách, Praha : Novinář, 1989. Šefčák, L., Vojtek, J.:. Dejiny svetového novinárstva I. Dejiny anglického novinárstva, Bratislava 2003. Serafínová, D.:. Dejiny svetového novinárstva II. Dejiny francúzkého novinárstva, Bratislava 1994. BOURNE, R. Lords of Fleet Street: The Harmsworth Dynasty. London: Unwin Hyman, 1991. CZITROM, D. J. Media and the American Mind. From Morse to McLuhan. The University of North Carolina Press, 1982. REICHEL, P. Svůdný klam třetí říše. Fascinující a násilná tvář fašismu. Praha: Argo, 2004. WINTOUR, CH. The Rise and Fall of Fleet Street. London: Hutchinson, 1989.

Požadavky

Podmínky úspěšného zakončení kurzu:- Max. 2 absence ve výuce- Úspěšné absolvování průběžných testů- Odevzdání písemné seminární práce, která se bude vztahovat k některému z okruhů předmětu. Konkrétní téma volí student sám, nejpozději do 26. 10. 2012 jej oznámí písemně vyučujícímu, který téma musí schválit (e-mail: petr.orsag@upmedia.cz. V předmětu e-mailu musí být uvedena zkratka kurzu, tedy HSM). Po dohodě s vyučujícím je možné téma modifikovat. Snažte se o tvůrčí přístup. Seminární práce musí po obsahové i formální stránce vykazovat parametry odborného textu, vč. odkazování a pozn. aparátu (obecné zásady - viz web. stránky KŽ) a musí být odevzdána v tištěné i elektronické podobě nejpozději 30. 11. 2012. El. podobu práce ve formátu rtf student zavěsí k uvedenému datu do systému moodle (později odevzdané práce nebudou akceptovány). Min. rozsah - pět normostran. Kolokvium: bude vycházet z probrané látky, výše uvedeného okruhu témat a diskuse o seminární práci.

Garant

PhDr. Petr Orság, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr Orság, Ph.D.