Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturní komunikace (KZU / IKM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / IKM - Interkulturní komunikace, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

STRUKTURA PŘEDMĚTU:1. TÉMA: Úvod do problematiky studia interkulturní komunikace (interdisciplinarita, základní pojmy studia). Základní vymezení pojmu kultura; inflace pojmu kultura (postmoderní koncept kultury). Vliv "kultury" na komunikaci. Interkulturní dimenze interpersonální komunikace.2. TÉMA: Základní pojmy studia kultury: cizí etnikum, etnická/národnostních menšina, národnostní menšina . Kulturní, etnická a národní identita. Konstruktivistické vs. primordialistické pojetí národa. Status národnostní menšiny. Současné postavení národnostních/etnických menšin v ČR.3. TÉMA: Vliv kultury na vnímání světa. Sociální percepce a sociální kategorizace. Významné kulturní proměnné percepce (individualismus vs. kolektivismus, role genderu, společenské hierarchie; koncept mocenské distance). Teorie kognitivní disonance.4. TÉMA: Bariéry v komunikaci. Kulturní stereotypy. Podstata kulturních stereotypů a jejich vliv na komunikaci a interakci. Předcházení předsudkům a stereotypům. Předsudky a stereotypy týkající se jednotlivých etnik. Od předsudků k diskriminaci. Změny v postojích české veřejnosti k cizincům.5. TÉMA: Česká národní (sebe)identita a "povaha" jako výzkumné téma. Český národní charakter pohledem cizinců. Zkoumání autostereotypů vs. stereotypů cizinců o Češích.6. TÉMA: Interkulturní hodnoty. Komparace psychologických charakteristik kultur, etnik a národů. Dimenze národních kultur. Cibulový diagram kultury (hodnoty, rituály, hrdinové, symboly; vs. kulturní praktiky). Interkulturní rozdíly v hodnotách a morálce.7. TÉMA: Jazyk a komunikace v interkulturním aspektu. Interkulturní dimenze v komunikaci a v jazyce. Verbální komunikační styly (kultury s nízkým komunikačním kontextem, vs. kultury s vysokým komunikačním kontextem). Kultury s přímým a nepřímým komunikačním stylem. Hypotéza Sapir-Whorfa a koncepce lingvokultury.8. TÉMA: Neverbální komunikace v interkulturním pohledu. Kulturní podmíněnost neverbální komunikace.9. TÉMA: Problematika multikulturalismu (kultura jako kolektivní identita). Kulturní jinakost jako ideologický koncept.10. TÉMA: České státní občanství v kontextu evropských jazykových politik. Etnické pojetí národa vs. občanské pojetí národa. Banální nacionalismus.11. TÉMA: Cizinci v České republice (cizinec, uprchlík, azylant, krajan) aneb kdo tu vlastně žije. Postoje Čechů k cizincům. Migrační a integrační politiky ČR.

Získané způsobilosti

V profesním styku umí zhodnotit důležitost interkulturních témat.Studenti umí zhodnotit různé formy, role a významy různých kultur. Studenti jsou obeznámeni s různými funkcemi kultury jako takové.Studenti jsou schopni samostatně posoudit, jak komunikovat s jednotlivci z různých kultur.

Literatura

Průcha, J. Interkulturní komunikace. Praha: Grada Publishing, 2010. ISBN 978-80-247-3069-1.Průcha, J. Interkulturní psychologie: [sociopsychologické zkoumání kultur, etnik, ras a národů]. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-709-1.Levine, D.R.; Adelman, M.B. Beyond Language. Cross-Cultural Communication. 2. vydání New Jersey 1993. Poyatos, F. Cross-Cultural Perspectives in Non-Verbal Communication. Toronto 1988. Gumperz, J.J. Discourse Strategies.London 1982. Gudykunst, W.; Mody, B. Handbook of International and Intercultural Communication. London 2001. Kiesling, S. F.; Paulston, Ch. B. Intercultural Discourse and Communication. Oxford 2005. Bonvillain, N. Language, Culture, and Communication: The Meaning of Messages. 4. vydání. New Jersey 2003. Wiseman, R.L. Intercultural Communication Theory. California (1995).

Požadavky

1. zápočet:a) Prezentace: každý student si vybere jedno téma, které bude prezentovat v semináři (seznam možných okruhů viz níže); příspěvek v rozsahu min. 20 max. 30 minut. Součástí prezentace je i vypracování dvoustránkového handoutu pro ostatní účastníky semináře. b) Pravidelná účast v semináři. Povoleny jsou max. 2 absence; 2. kolokvium Kolokvium probíhá formou rozpravy, při které musí student prokázat obeznámenost s tématy probíranými v semináři. Dále musí být schopen vést věcně diskuzi nad danými tématy na základě zadané odborné literatury (viz povinná literatura). Předmět INTERKULTURNÍ KOMUNIKACE má svoji virtuální podporu ve výukovém portálu Katedry žurnalistiky (moodle.upmedia.cz), který je plnohodnotnou součástí výuky tohoto kurzu (výukové materiály, informace k organizaci výuky, ankety, atd.). Je tedy povinností všech účastníků semináře se do tohoto kurzu přihlásit a sledovat dění v moodle pravidelně po celou dobu konání našeho kurzu.

Garant

Mgr. Petra Chvojková, Ph.D.