Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kritická analýza diskursu (KZU / KADM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / KADM - Kritická analýza diskursu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student se seznámí s paradigmatem kritické analýzy diskursu a zkusí si jej aplikovat na mediální diskurs o současné ekonomické krizi a globálním kapitalismu. Kurz se snaží odpovědět také na obecnější otázku: jaká je role médií v dnešní postmoderní společnosti při reprodukci společenského a ekonomického řádu, dominance atd. Seminář se také věnuje seznámení se základními poznatky z pragmalingvistiky, nové rétoriky, textové lingvistiky atd.

Získané způsobilosti

Student rozumí základním principům pragmalingvistiky a textové lingvistiky a umí je aplikovat v interdisciplinárním paradigmatu kritické analýzy diskursu. Je schopen porozumět současné politické situaci na základě analýzy jejích diskursivních aspektů. Zároveň je student schopen formulovat metodologii výzkumu podle konkrétních cílů své odborné práce.

Literatura

Wodak, R. - Chilton, P. A New Agenda in (Critical) Discourse Analysis: Theory, Methodology, and Interdisciplinarity, Amsterdam 2005. Fairclough, N. Critical Discourse Analysis: The Critical Study of Langauge, London 1995. Dijk, van T. Ideology, London 1998. Caldas-Coulthard, C. R. - Coulthard, M. Texts and Practices: Readings in Critical Discourse Analysis, London 1996. Wodak, R. The Discursive Construction of National Identity, Edinburgh 1999.

Požadavky

Požadavky ke kolokviu:Aktivní účast v semináři, četba zadaných textů a příprava na semináře, prokázání znalostí probíraných témat při rozpravě nad seminární prací (min. 7 normostran na předem konzultované téma).

Garant

Mgr. Radim Zámec, Ph.D.