Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikační dovednosti (KZU / KDM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / KDM - Komunikační dovednosti, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Interpersonální percepce a zákonitosti poznávaní druhých lidí. Sebeporozumění vs. porozumění druhým. Poznávání druhých. Základní percepční chyby.2. Aktivní naslouchání v komunikaci, jeho podstata a význam. Nácvik aktivního naslouchání.3. Cílená zpětná vazba. Zpětná vazba vs. reakce vs. hodnocení. Panelová diskuse jako prostředí pro nácvik zpětné vazby.4. Neverbální komunikace. Neverbální komunikace: praktické rozpoznávání řeči těla; úskalí interpretace neverbálních znaků komunikace.5. Verbální komunikace. Persvaze a její role v komunikaci. Nácvik verbální pohotovosti.6. Dyadická komunikace: rozhovor a vyjednávání; příprava na interview; vlastní průběh interview; dialog jako specifická forma rozhovoru; vyjednávání. Tázání. Role otázek v komunikaci.7. Sociální interakce ve skupině. Techniky pro podněcování interakce a kooperace ve skupině.8. Účinná argumentace a přesvědčování: volba argumentů, formulace argumentů, výstavba argumentace.9. Zásady zdravé komunikace: nácvik pohotovosti, plynulosti, rychlosti (tempa), zrcadlení, přesvědčivosti. Asertivita jako zdravá a otevřená forma komunikace.10. Základní techniky asertivity. Jak odmítnout manipulaci a bránit se kritice.11. Problémová komunikace. Rasismus a xenofobie. Interpersonální konflikt a jeho zvládání. Porozumění průběhu konfliktu. Styly chování v interpersonálním konfliktu.

Získané způsobilosti

Student získá kompetence dané osnovou kurzu

Literatura

Hospodářová I. Prezentační dovednosti. Praha 2004. Kořenský, J. Komunikace a čeština. Jinočany: HaH, 1992. ISBN 80-85467-92-5.Peters-Kühlinger, G. - Friedel J. Komunikační a jiné "měkké" dovednosti. Praha 2007. Mikuláštík, M. Komunikační dovednosti v praxi. Praha, Grada, 2003. Buchtová, B. Rétorika. Praha, 2006. Reifová, I. a kol. Slovník mediální komunikace. Praha: Portál, 2004. Janoušek, J. Verbální komunikace a lidská psychika. Praha 2007. Berne, E., & Nová, G. Jak si lidé hrají. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-7367-992-7.Watzlawick, P., Bavelasová, J. B., Jackson, D. D. Pragmatika lidské komunikace. Hradec Králové: Konfrontace, 1999. ISBN 80-86088-04-9.VYBÍRAL, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-291-2.Bierach, A.J. Za maskou je člověk. Jak prohlédnout přetvářku. Praha 1997. DeVito, J. A. Základy mezilidské komunikace. Praha 2001.

Požadavky

Podmínky pro získání zápočtu:1. Účast na semináři je povinná. Povoleny jsou max. 2 absence bez omluvy. Dvě absence jsou určeny na studijní stáže, neplánované návštěvy lékaře, nemoc atd. (tato informace se týká především studentů, kteří mají v rámci svých studijních oborů povinnou např. studijní praxi v semestru ? povolené absence jsou určeny právě na tyto účely). Další absenci je možno omluvit (a nahradit splněním přiměřeného zvláštního úkolu) pouze tehdy, doložíte-li skutečnost, že jste chyběli z vážných důvodů (nemoc, studijní pobyt mimo UP delší než 14 dní, aj.). Je-li vám předem známo, že budete z vážných důvodů delší dobu chybět v semináři, je vaší povinností informovat co nejdříve vyučující a domluvit se na individuálním plnění dílčích úkolů. 2. Ústní prezentace vybraného tématu v zadaném rozsahu (viz dále).3. Vypracování handoutu k ústnímu přednesu a jeho včasné odevzdání do moodle.4. Písemné odevzdání tématu v rozsahu 3 normostran po jeho ústní prezentaci v semináři. KOLOKVIUM- vytvoření vlastního projektu - návrhu programu vybraných komunikačních technik a komunikačních cvičení pro konkrétní skupinu (dle vlastního výběru) v rozsahu 3 normostran a jeho následná ústní prezentace. - znalost základních pojmů z oblasti sociální komunikace (rozpis pojmů viz moodle u jednotlivých témat).

Garant

Mgr. Petra Chvojková, Ph.D.