Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikační dovednosti pro žurnalisty (KZU / KDZB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / KDZB - Komunikační dovednosti pro žurnalisty, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní setkání. První dojmy. Jak vnímám sám sebe a jak mně vnímají ostatní: interpersonální percepce a zákonitosti poznávání druhých lidí.2. Sebeporozumění vs. porozumění druhým. Poznávání druhých. Základní percepční chyby. Předsudky v komunikaci.3. Aktivní naslouchání v komunikaci.4. Cílená zpětná vazba. Zpětná vazba vs. reakce vs. hodnocení. Panelová diskuse jako nástroj pro nácvik zpětné vazby.5. Neverbální komunikace I (proxemika, posturika, haptika).6. Neverbální komunikace II (mimika, gestika, paralingvistika).7. Verbální komunikace: cvičení verbální pohotovosti. Tázání. Role otázek v komunikaci.8. Účinná argumentace a přesvědčování: volba argumentů, formulace argumentů, výstavba argumentace.9. Asertivita jako zdravá a otevřená forma komunikace.10. Základní techniky asertivity. Jak odmítnout manipulaci a bránit se kritice.11. Sociální interakce ve skupině. Techniky pro podněcování interakce a kooperace ve skupině.12. Interpersonální konflikt a jeho zvládání. Porozumění průběhu konfliktu. Styly chování v interpersonálním konfliktu.

Získané způsobilosti

- osvojit si profesionální postoj: práce v týmu, koordinování a pečlivé plnění úkolů; diskutovat o komunikaci s odkazem na teoretické poznatky- popsat a aplikovat vybrané komunikační styly s odkazem na teoretické koncepty

Literatura

Peters-Kühlinger, G. - Friedel J. Komunikační a jiné "měkké" dovednosti. Praha 2007. Mikuláštík, M. Komunikační dovednosti v praxi. Praha, Grada, 2003. VYBÍRAL, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-291-2.Buchtová, B. Rétorika. Praha, 2006. Reifová, I. a kol. Slovník mediální komunikace. Praha: Portál, 2004. Hospodářová I. Prezentační dovednosti. Praha 2004. Berne, E., & Nová, G. Jak si lidé hrají. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-7367-992-7.Watzlawick, P., Bavelasová, J. B., Jackson, D. D. Pragmatika lidské komunikace. Hradec Králové: Konfrontace, 1999. ISBN 80-86088-04-9.Bierach, A.J. Za maskou je člověk. Jak prohlédnout přetvářku. Praha 1997. DeVito, J. A. Základy mezilidské komunikace. Praha 2001. Kořenský, J. Komunikace a čeština. Jinočany: HaH, 1992. ISBN 80-85467-92-5.Janoušek, J. Verbální komunikace a lidská psychika. Praha 2007.

Požadavky

PODMÍNKY PRO ZÍSKÁNÍ ZÁPOČTU 1. Účast na semináři je povinná. Povoleny jsou max. 2 absence bez omluvy. 2. Ústní prezentace vybraného tématu v semináře. Témata a uřesnění podoby prezentací jsou uvedena ve výukovém portálu Katedry žurnalistiky (moodle.upmedia.cz), který je v týdnu od 15. 2. do 22. 2. 2015 přístupný i hostům bez klíče. Výukový portál Katedry žurnalistiky je plnohodnotnou součástí semináře, zde naleznout studenti další rozšiřující materiály k výuce a témata prezentací.

Garant

Mgr. Petra Chvojková, Ph.D.