Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z dějin žurnalistiky (KZU / KDZU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / KDZU - Vybrané kapitoly z dějin žurnalistiky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rámcový přehled témat:1. Úvod do problematiky dějin žurnalistiky. Počátky masové komunikace. Předpoklady vzniku a rozvoje zpravodajství. Knihtisk, důsledky pro rozvoj médií. Odlišné historické podmínky jednotlivých částí Evropy.2. První periodika v evropském kontextu. Pokusy o vydávání periodických publikací v českých zemích. Cenzura.3. Rozvoj tisku po zrušení cenzurních omezení - příklad Anglie. Politická žurnalistika. Tisk ve Francii do buržoazní revoluce. Počátky moderního českého novinářství.4. Evropská a severoamerická žurnalistika od francouzské buržoazní revoluce do poloviny 19. století. Průmyslová revoluce. Telegraf.5. Česká média v době františkovsko-metternichovského absolutismu a za revoluce 1848 ? 1849. Vznik politické žurnalistiky.6. Masový tisk v západní Evropě a USA. Konkurenční boj vydavatelů. Mediální legislativa a česká žurnalistika v druhé půli 19. století. Národní listy.7. Vlastnická koncentrace, monopolizace tisku v Anglii a USA. Mediální magnáti.8. Česká žurnalistika první republiky I. (mediální legislativa, ekonomické, politické podmínky, cenzurní praxe, profesionalizace profese novinář)9. Česká žurnalistika první republiky II. (politický/nepolitický periodický tisk, tiskové koncerny, agentury, rozhlas, film; novinářské osobnosti)10. Česká žurnalistika v době druhé republiky (1938-1939): legislativa, změny ve struktuře tisku.11. Média v době nacistické okupace - řízení médií, legální a ilegální tisk.12. Česká žurnalistika třetí republiky (1945-1948). Poválečná očista. Nová struktura tisku. Cesta k mocenské dominanci komunistů.

Získané způsobilosti

Pochopit základní fáze vývoje dějin médií v zavislosti na politickém, hospodářském, sociálním a obecne kulturním vývoji v jednotlivých zemích.

Literatura

Beránková, M. Dějiny československé žurnalistiky, 1, Praha, Novinář 1981. Končelík, Večeřa, Orság. Dějiny českých médií 20. století. Praha, 2011. Šefčák, L., Vojtek, J.:. Dejiny svetového novinárstva I. Dejiny anglického novinárstva, Bratislava 2003. Serafínová, D.:. Dejiny svetového novinárstva II. Dejiny francúzkého novinárstva, Bratislava 1994. Šefčák, L., Vojtek, J. Dejiny svetového novinárstva III. Dejiny amerického novinárstva, Bratislava 2003. Kosatík, P. Ferdinand Peroutka. Pozdější život (1938 ? 1978), Praha: Paseka 2000. KOSATÍK, P. Ferdinand Peroutka. Život v novinách (1895 - 1938). Praha : Paseka 2003. KÖPPLOVÁ, B. a kol. Dějiny českých médií v datech: rozhlas, televize, mediální právo. Praha: Karolinum, 2003. Köpplová, Köppl. Dějiny světové žurnalistiky 1. Praha, 1989. Čábelová, L. Radiojournal. Rozhlasové vysílání v Čechách a na Moravě v letech 1923-1939. Praha: Karolinum, 2003.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu:- Max. 2 absence ve výuce - Úspěšné absolvování průběžných testů- Odevzdání písemné seminární práce, která se bude vztahovat k některému z okruhů kurzu. Konkrétní téma volí student sám, nejpozději do 31. 10. 2013 jej oznámí písemně vyučujícímu, ten musí téma schválit (e-mailem na adresu: petr.orsag@upmedia.cz. V předmětu e-mailu musí být uvedena zkratka kurzu, tedy KDZU). Po dohodě s vyučujícím je možné zaměřit se na dílčí problém, konkrétní novinářskou osobnost aj. Seminární práce musí po obsahové i formální stránce vykazovat parametry odborného textu, vč. odkazování, pozn. aparátu a užití relevantní literatury (obecné zásady: viz web. stránky KŽ). El. podobu práce ve formátu rtf student zavěsí do systému moodle nejpozději do 1. 12. 2013 (později či jinak než v moodle odevzdané práce nebudou akceptovány!). Min. rozsah: 5 normostran. Zpracování věnujte patřičnou pozornost - podoba, v níž práci odevzdáte, se automaticky stává nedílnou součástí celkového závěrečného hodnocení kurzu. Neuspokojivě zpracovaná práce může být důvodem pro neudělení závěrečné atestace. Zkouška bude vycházet z probrané látky a uvedeného přehledu témat.

Garant

PhDr. Petr Orság, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr Orság, Ph.D.