Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturální historie: Evropa (KZU / KHEKM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / KHEKM - Kulturální historie: Evropa, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kultura a její interpretace (etymologie, tradiční definice pojmu a jeho sémantická expanze, teorie vysoké a nízké kultury, teorie propadání, objevení lidové kultury)2. Symbolická geografie a(kulturní) budování Evropy I (římské právo, křesťanství)3. Symbolická geografie a (kulturní) budování Evropy II (objevování, "westernizace" a disciplinace evropských periferií4. Obrana evropské kultury? Židé a Turci, aneb obraz druhého5. Evropské utopie jako součást platónské tradice?6. Společenská smlouva jako evropský fenomén?7. Vznik veřejného mínění, expanze médií a jeho důsledky8. Evropské filozofie dějin (Vico, Hegel, Marx)9. Teorie pokroku a modernizace10. Evropský univerzalismus a jeho globální expanze od 16. století11. Objevení lidu a evropský způsob vytváření národních identit12. Evropa a Rusko. Nekonečný příběh?13. Vývoj politického jazyka a dějiny pojmů (revoluce, národ, přirozené právo, stát atd.)

Získané způsobilosti

Širší chápání termínu kultura a schopnost kritické analýzy pojmu "evropská kultura a identita"

Literatura

Francis Fukuyama. End of History and the Last Man (New York: 2002). Immanuel Wallerstein. Evropský univerzalismus (Praha: 2008). Břetislav Horyna. Idea Evropy (Praha: 2001). Benedict Anderson. Imagined communities (New York: 1994). Maria Todorova. Imagining Balkans (London: 2004). Larry Wolff. Inventing Eastern Europe. Stanford, 1994. ISBN 0-8047-2702-3.Edmund Burke. Reflections on the Revolution in France (London: 1997).

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Analytická esej na vybrané téma (3-5 stran)Požadavky ke zkoušce:Ústní/písemná zkouška bude vycházet z probíraných okruhů a doporučené literatury.

Garant

doc. Mgr. Jan Stejskal, Ph.D.

Vyučující

prof. Mgr. Jaroslav Miller, M.A., Ph.D.doc. Mgr. Jan Stejskal, Ph.D.