Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantitativní výzkum v med. studiích (KZU / KNM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / KNM - Kvantitativní výzkum v med. studiích, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice kvantitativního výzkumu. Typy výzkumu v závislosti na různých kriteriích: 1. základní funkce výzkumu, 2. cíl výzkumu, 3. stupeň komplexnosti, 4. množství zkoumaných jednotek, 5. časová organizace.2. Fáze výzkumu: Přípravná; Realizační; Závěrečná. Strategie výzkumu z pohledu výzkumníka a z pohledu zadavatele (zásady vzájemné komunikace). Validita a reliabilita kvantitativního výzkumu. Etické otázky výzkumu.3. Výzkumný projekt: Typy projektu sociologického výzkumu. Struktura výzkumného projektu.4. Výzkumný námět a problém. Cíl výzkumu. Hypotézy. Operacionalizace.5. Dotazník. Rozhovor. Srovnání rozhovoru a dotazníku. Pozorování a experiment.6. Studium dokumentů. Obsahová analýza.7. Problémy výzkumu veřejného mínění. Specifické výzkumné oblasti: Volební výzkumy. Výzkum mediálního působení, výzkum zákazníka a trhu). Vyčerpávající a výběrová šetření.8. Příprava dat pro zpracování a zpracování výzkumu.9. - 12. Návrh kolektivního výzkumu a jeho realizace - sběr dat, zpracování dat, statistická analýza, interpretace dat.

Získané způsobilosti

Studující získá kompetence dané osnovou kurzu - čtení metodologických texty, příprava a realizace vlastního výzkumného projektu, dále práce ve skupině, prezentace výsledků výzkumu a analýzy. Kurz je zaměřený především prakticky.

Literatura

Jensen, K. B. - Jankwski, N. W. A handbook of qualitative methodologies for mass communication research, London 1993. Alan, J., Machonin, P. Jak se rodí sociologický výzkum. K problémům výzkumu transformace sociální struktury československé společnosti. Praha, UK 1992. Barrat, D. Media sociology. London 1992. Kapr, J., Šafář, Z. Sociologie nebo zdravý rozum? Praxe sociologického průzkumu. Praha 1969. Petrusek, M. Teorie a metoda v moderní sociologii. Praha 1993. Burton, G. - Jirák, J.:. Úvod do studia médií. Brno 2003. McQUAIL, D. Úvod do teorie masové komunikace. Praha: Portál, 1999. ISBN 80-7178-714-0.

Požadavky

Ze strany studentů bude vyžadována příprava na každý seminář, základní teoretické znalosti jednotlivých témat. Aktivní účast na seminářích, spoluúčst na realizovaném výzkumu, vypracování závěrečné zprávy, závěrečný znalostní test.

Garant

Mgr. Renáta Sedláková, Ph.D.