Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kultura a/vs. příroda (KZU / KPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / KPM - Kultura a/vs. příroda, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sporná příroda. Různé koncepty přírody a jejich vývoj. Opozice kultura a/vs. příroda. Různé koncepty životního prostředí v sociálních vědách.2. Lidská povaha přírody. Staré problémy a stará řešení. Příroda jako sociální konstrukce, příroda a biologie. Životní prostředí jako sociální konstrukce. Ideál divočiny. Kultura a kultivace. Turismus a sociální konstrukce krajiny.3. Zrození ekologie. Ekologie jako věda v arkádii anebo v říši rozumu. Ekologie jako subverzní věda.4. Ideologie ovládání životního prostředí. Křesťanství a dominance životnímu prostředí. Paralely protestantské etiky a kapitalismu s ohledem na životní prostředí.5. Ideologie zájmu o ochranu životního prostředí. Zájem o přírodu v antice, počátky ekologického impulsu v novověku. Romantická inspirace.6. Ekofilosofie. Její utváření od 70.let 20.století. Taxonomie environmentálního myšlení. Práva zvířat vs. osvobození zvířat. Ekofeminismus.7. Zelené politické myšlení. Autoritářská a konzervativní tradice. Koncept "tragédie občiny" a jeho kritika. Environmentalismus a konzervativní politická tradice. Příroda a fašismus.8. Environmentální liberalismus. Udržitelný rozvoj. Ochrana skrze tržní mechanismy a ekologická modernizace.9. Zelené politické myšlení. Socialistická a antiautoritářská tradice. Marxismus a jeho ambivalentní postoj k přírodě. Anarchismus a environmentalistická kritika. Bioregionalismus a Bookchinova sociální ekologie.10. Společnost, příroda a nová sociální hnutí. Zrození ekologického hnutí. Tradice a vývoj hnutí na Západě. Porovnání s odlišnostmi v České republice.11. Komodifikace a konzumace životního prostředí. Komodifikace a průmysl. Environmantální politika jako anti-komodifikace. Společnost a příroda: nadměrná spotřeba jako problém? Spotřeba, spotřební společnost a identita.12. Riziková společnost. Kultura rizika. Racionalizace rizika a povaha rizikové společnosti.

Získané způsobilosti

Student získá kompetence dané osnovou kurzu

Literatura

Beck, U. Riziková společnost. 2. vyd. Praha: Sociologické nakladatelství, 2011. ISBN 978-80-7419-047-6.Cronon, W. (1995), Uncommon Ground: Toward Reinventing Nature, W.W.Norton, New York. Barry, J. (1999), Environment and Social Theory, Routledge, London. Hay, P. (2002), Western Environmental Thought, Indiana University Press, Bloomington. Dickens, P. (2004), Society and Nature, Polity. Williams, R. (2006), Culture and Materialism, Verso. Bell, M.M. (2008), An Invitation to Environmental Sociology, Pine Forge Press.

Požadavky

Požadavky ke kolokviu:Aktivní účast v semináři, četba zadaných textů a příprava na semináře, úspěšné zvládnutí ověření znalostí probíraných témat při rozpravě nad týden před konáním kolokvia odevzdanou seminární prací (min. 5 normostran na předem konzultované téma).

Garant

Mgr. Arnošt Novák