Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturální studia 2 (KZU / KS2M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / KS2M - Kulturální studia 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Politická situace v Evropě (a především v GB po WW2) a konstituce kulturálních studií2. Problém moci/vědění; Foucault a jeho přínos kulturálním studiímFoucault, Michel. 1991. ?Prečo studovat moc.? In Gál, E. ? Marcelli, M. (eds.): Za zrkadlom moderny. Bratislava: Kaligram. Pp. 42-52.3. SubkulturyBennett, Andy. 1999. ?Subcultures or Neo-tribes? Rethinking the Relationship between Youth, Style and Musical Taste.? In Sociology, Vol. 33. No. 3. Pp. 599-617.4. Narativ jako antropologická konstantaBruner, Jerome. 1991. ?The Narrative Constuction of Reality.? In Critical Inquiry. No 18. Pp. 1-22.5. Diskurs o diskursu, akt druhý6. Syrové vs. vařené 1: biologický determinismus a redukcionismus; aplikace Darwinovy evoluční teorie na kulturu jako možný teoretický rámec: evoluční psychologie, memetika, kritika antiesencialismuGould, Stephen Jay. 1988. ?Přírodní výběr a lidský mozek: Darwin versus Wallace.? In Pandin palec: Malá tajemství evoluce. Praha: Mladá fronta. Pp. 46-57.Plantinga, Alvin. 1993. ?Is Naturalism Irrational?.? In Warrant and Proper Function. Oxford: Oxford University Press. Pp. 216-2377. Syrové vs. vařené 2: kulturní determinismus a problém identity; konstruktivistický pohled: antiesencialismus v kulturálních studiíchPetrusek, Miloslav. 2008. ?Redukcionismus bez pověr a iluzí. Dějiny a současnost sociologie jako svár ?identity? s redukcionismem.? In Sociologický časopis. Vol. 44. No. 5. Pp. 859-888.8. Identita a gender9. Současná lidová slovesnost a její specifika: městské legendy, konspirační teorie a pomluvyShermer, Michael. 2011. ?Belief in Conspiracies.? In The Believing Brain. New York: Times Books.10. Jazyk a ideologie11. Od otců zakladatelů k emocionálnímu obratu - vznik, vývoj a především současný stav kulturálních studií12. Kulturální studia a reflexe postmodernismu: (domnělá) krize metanaracíLyotard, Jean-Francois. 1993. O postmodernismu. Praha: Filosofia.Gottschall, Jonathan. 2012. The Storytelling Animal: How Stories Make Us Human. New York: Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company.

Získané způsobilosti

- schopnost kritické analýzy náročné akademické literatury v ČJ a AJ - demonstrovat své porozumění současné odborné literatuře k tématům probíraných v semináři- obeznámenost s existencí vědění o kulturní diversitě, nahlížené z pluralistické perspektivy- schopnost vést diskuzi o kulturních, mediálních a společenských tématech, které souvisejí s oborem mediální studia

Literatura

Brooker, Peter. (2003). A Glossary of Cultural Theory. London: Arnold. Turner, Graeme. (1996). British Cultural Studies: An Introduction. London: Routledge. Barker, Chris. (2005). Cultural Studies: Theory and Practice. London: Sage. Burgett, Bruce ? Hendler, Glenn (eds.). (2007). Keywords for American Cultural Studies. New York ? London: New York University. Barker, Chris. (2006). Slovník kulturálních studií. Praha: Portál.

Požadavky

Podmínkou získání zápočtu je docházka a aktivní účast na přednáškách/seminářích. Povolené jsou max. dvě absence. Každý student si v průběhu semestru připraví referát, který přednese. Kolokvium proběhne formou písemného testu, případně formou ústního zkoušení.

Garant

doc. Mgr. Jan Stejskal, Ph.D.