Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní a sociální antropologie (KZU / KSAM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / KSAM - Kulturní a sociální antropologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia sociální a kulturní antropologie (SKA), předmět jejího zájmu, základní tematizace a klasifikace SKA. Místo SKA v systému věd.2. Pojem kultura v SKA. Vývoj pojmu kultura. Axiologické, redukcionistické a antropologické pojetí kultury. Antropologické pojetí kultury: Kottak, Kroeber - Kluckhohn.3. Metodologie SKA. Reálná kultura, ideální kultura, kulturní konstrukt.4. Vznik a geneze SKA, předantropologické myšlení.5. Vývoj SKA jako vědy: evolucionismus a difuzionismus, systémové přístupy - konfiguracionismus, výzkum osobnosti a kultury, klasický funkcionalismus. Hlavní postavy a témata.6. Vývoj SKA jako vědy: strukturální antropologie, neoevolucionistická antropologie, kulturní ekologie, kulturní materialismus, školy nové etnografie - symbolická a kognitivní antropologie. Hlavní postavy a témata.7. Vybraná témata SKA: kulturní etnocentrismus versus kulturní relativismus.8. Vybraná témata SKA: kulturní změna (endogenní a exogenní).9. Vybraná témata SKA: příbuzenské systémy (pokrevní, nepokrevní vztahy, příbuzenská terminologie).10. Vybraná témata SKA: manželství z pohledu SKA a jeho funkce.11. Vybraná témata SKA: komunikace a jazyk.12. Etnomuzikologická přednáška.13. Beseda s hostem (nebo rozšíření některého z přednáškových témat).

Získané způsobilosti

Student se základně orientuje v sociální a kulturní antropologii jako vědě. Je schopen identifikovat její kořeny, vývoj a klíčová témata, včetně příkladů praxe. Rozumí antropologickému pojetí kultury a ovládá stěžejní odbornou terminologii (kulturní etnocentrismus vs. kulturní relativismus, biologický vs. kulturní determinismus etc.). Je schopen tyto poznatky vztáhnout ke svému hlavnímu studijnímu oboru.

Literatura

Augé, M.:. Antropologie současných světů. Brno 1999. Lavenda, R. H., Schultz, E. A. (2010). Core Concepts in Cultural Anthropology. New York. Perry, R. J. (2003). Five Key Concepts in Anthropological Thinking. New Jersey. Geertz, C.:. Interpretace kultur. Praha 2000. Budil, I. T.:. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. Praha 1995. Soukup, V:. Přehled antropologických teorií kultury. Praha 2000. Murphy, R. F.:. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha 1998. Moore, J. D. (2012). Visions of Culture. Maryland. Budil, I.T. (2007). Za obzor Západu. Praha. Copans, J.:. Základy antropologie a etnologie. Praha 2001.

Požadavky

Aktivní účast v hodině, plnění zadaných úkolů, zejména studium vybrané základní literatury, minimální průměrná 70% úspěšnost v závěrečném testu.

Garant

Mgr. Pavel Veselský, Ph.D.