Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikokogie a stylistika 2 (KZU / LSM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / LSM2 - Lexikokogie a stylistika 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Lexikologie, předmět jejího zkoumání2. Vrstvy ve slovní zásobě dle jednotlivých příznaků3. Stylová hodnota příznakových lexikálních prostředků4. Vznik pojmenovávacích5. Lexikální sémantika a víceslovná pojmenování6. Teorie komunikace a složky komunikačního procesu7. Struktury kompetencí8. Různé chápání stylistiky, funkční stylistika, její terminologie9. Komunikační rámec publicistické oblasti10. Zpravodajství11. Publicistika v užším smyslu slova12. Dílčí oblast syžetová

Získané způsobilosti

Kurz má za úkol doplnit znalosti studentů v oblasti komunikační hodnoty výrazových prostředků nižších rovin jazyka a textové roviny Posílena tak bude textová a stylová kompetence studentů, schopnost vytvářet texty v souladu s autorskými záměry.

Literatura

Kořenský, J. a kol. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. České Budějovice, 1999. Čechová, M., kol., Stylistika současné češtiny, Praha 1997, Chloupek, J., Stylistika češtiny, Praha 1991, Bečka, J. V., Jazyk a styl novin, Praha 1973. Filipec, J. a Čermák, F. Česká lexikologie. Praha: Academia, 1985. BEČKA, J. V. Česká stylistika. Praha: Academia, 1992. ISBN 80-2000-020-8.Jílek, V. Lexikologie a základy stylistiky nejen pro žurnalisty. Olomouc 2006. Hauser, P.. Nauka o slovní zásobě, Praha 1986. Mistrík, J., Škvareninová, O. Štylistika a rétorika. Bratislava, 1992. Jílek, V. Žurnalistické texty jako výsledek působení jazykových a mimojazykových vlivů, Olomouc 2009, 120 s., příloha CD.

Požadavky

Úspěšné absolvování klasifikovaného testu, vypracování komplexního stylistického rozboru vybraných žurnalistických komunikátů.Znalost základní lingvistické terminologie, detailní znalost lexikální problematiky.

Garant

Mgr. Viktor Jílek, Ph.D.