Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní filosofické směry (KZU / MFSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / MFSB - Moderní filosofické směry, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Orientální filozofie a hnutí new age.2. Feminismus v Čechách.3. Postmoderna.4. Metafyzika médií.5. Konec filozofie?

Získané způsobilosti

Student získá kompetence dané osnovou kurzu

Literatura

Šiler, V.:. Módní filozofické směry - Orientální filozofie. Vlastní materiál - opora. McLuhan, M. Jak rozumět médiím. Praha 1991. Hubík, S. Postmoderní kultura. Olomuc: UP., 1997. BADINTEROVÁ, E. Tudy cesta nevede. Slabé ženy, nebezpeční muži a jiné omyly radikálního feminismu. Praha : Karolinum, 2005.

Požadavky

Zápočet: aktivní účast na výuce, zápočtový test z probrané látky.Kolokvium: nejdříve je nutno splnit jeden z následujících písemných úkolů1. Úspěšné absolvování písemného testu prověřujícího triviální znalosti a základní pochopení problémů orientální filozofie jakožto módního filozofického směru.Studijní literatura: Störig, H. J.: Malé dějiny filosofie. Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří 2000 (Pouze kapitola Moudrost Východu.)Šiler, V.: Módní filozofické směry - Orientální filozofie. SDV, UP Olomouc 2001Nejméně jedna z publikací (nebo jedno ze studijních témat) uvedených v seznamu doporučené literatury výše uvedeného skripta.(Ukázka zápočtových testů je součástí této publikace.)2. Písemné zpracování významného tématu nebo písemný referát o náročnější publikaci o orientální filozofii ze seznamu uvedeného ve výše zmíněném skriptu V. Šilera.3. Písemné zpracování významného tématu nebo písemný referát o náročnější publikaci o feminismu (zejména v Čechách).4. Úspěšné absolvování testu prověřujícího základní znalosti o postmodernismu na základě studia jedné z těchto dvou publikací: Grenz, S.: Úvod do postmodernismu. Návrat domů, Praha 1998 Welsch, W.: Naše postmoderní moderna. Zvon, Praha 19945. Písemné zpracování významného tématu nebo písemný referát o náročnější publikaci o postmodernismu.6. V oblasti posledních dvou témat osnovy předmětu - Metafyzika médií a Konec filozofie? - se těžko hledá jedna, či jednoduchá publikace přiměřená k napsání písemného referátu. Studenti se ale mohou iniciativně pustit do zpracování atraktivních témat, jako např.:- Teorie chaosu- Matrix - virtuální metafyzika v kyberprostoru Písemné referáty je třeba odevzdat v dostatečném předstihu, protože věcné a formální nedostatky mohou být důvodem k vrácení textu k přepracování. Vlastní kolokvium spočívá v tom, že studenti budou muset prokázat, že jsou schopni ve skupině poučeně diskutovat o svém zvoleném a zpracovaném studijním tématu.

Garant

prof. PhDr. Stanislav Hubík, CSc.