Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Masová komunikace 1 (KZU / MK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / MK1 - Masová komunikace 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. uvedení do problematiky - komunikační/mediální studia a mediální komunikace (MK)2. konceptualizace základních pojmů MK ve společenskovědních a humanitních disciplínách (komunikace, sdělení, interpretace, význam, ...)3. interdisciplinární charakter studia MK4. sémiotika, lingvistika a MK, využití v komunikačních a mediálních studiích5. teorie informace/systémů a MK, využití v komunikačních a mediálních studiích6. sociologie, sociální psychologie, teorie sociální komunikace a MK, využití v komunikačních a mediálních studiích7. mediální komunikace jako proces a jeho segmentace8. základní komunikační modely MK9. kontext MK (společnost a kultura)10. mediální instituce (základní charakteristiky, determinanty a procesy)11. mediální produkce a mediální obsahy(způsob tvorby mediální produkce, intervenující faktory a procesy, mediální produkce jako informace / diskurz)12. publikum (charakteristika publika, vztah publika k ostatním segmentům procesu masové komunikace)13. efekty MK (vymezení pojmu, klasifikace efektů)

Získané způsobilosti

Student získá kompetence dané osnovou kurzu

Literatura

DeFleur, M. - Ballová, S. J.:. Teorie masové komunikace. Praha 1996. Berger, A. A. Making sense of media: key texts in media and cultural studies. Oxford 2005. Fay, B. Současná filosofie sociálních věd. Praha 2002. Pácl, P. Tři etapy sociologického výzkumu hromadných sdělovacích prostředků. Ostrava 1995. Burton, G. - Jirák, J.:. Úvod do studia médií. Brno 2003. McQuail, D. Úvod do teorie masové komunikace. Praha 1999.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách, příprava na semináře a vypracování a prezentace vybraného tématu v semináři.

Garant

Mgr. Marek Lapčík, Ph.D.