Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mediální kultura (KZU / MKTM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / MKTM - Mediální kultura, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní hodina, představení kursu2. Mediální kultura. Digitální zdání a problematika zobrazení. Kultura a umění: figury -pozadí. Spojité a nespojité obrazy. V. Flusser, N. Carroll , N. Rodowick3. Problematika elektronické kultury. Dešifrování technických obrazů. Obrazy v nových médiích. M. McLuhan, L. Manovich, V. Flusser4. Stručný úvod do problematiky obrazů v nových médiích a kulturních forem zobrazování. D. Bordwell, N.K. Denzin, R. Arnheim5. Koncepce vizuálního myšlení. Umění a vizuální zkušenost. Abstrakce a myšlení. Autorizace, reference, prezence. M. Baxandal, J. Derrida, A.C. Danto6. Svět filmu. Obraz - pohyb, obraz - čas. Stroj času a stroj vidění. Tvorba filmového významu. Proměna filmového paradigmatu. G. Deleuze, P. Virilio. D. Bordwell7. Estetika mizení a horizonty vnímání. Komplexy médií a struktury vnímání, umění stroje a ironie techniky, subjektivace a aktuálnost. Mediální kultura a mobilita. J. Baudrillard, P. Virilio, R. Bellour, A. Badiou.8. Problematika kodifikovaného světa. Alfanumerická společnost a kodifikovaný svět. Kódy: vznik a charakteristika.Média a kulturní změna.V. Flusser, M. McLuhan, J. Baudrillard9. Komunikologie a dialogická média. Struktury a fungování komunikace, motivy a hranice komunikace. Televize, styl a kyberkultura. V. Flusser, P. Lévy, J. Fiske10. Virtuální a reálné. Problematika mediality, network society, forem zprostředkování a reprezentace. Estetika a reprezentace. M. Castells, L. Bersani, G. Agamben11. Zprostředkování jako mediace. Kulturní techniky zprostředkování, mediální interface a znakové kódy. Design a mediální kultura. S. Kramer, C. Hubich, P. Virilio.12. Závěrečné shrnutí

Získané způsobilosti

Student pochopí problematiku aktuálních proměn mediální kultury a jejich vztahu k virtuální realitě.

Literatura

McLuhan M. Člověk,média a elektronická kultura.Jota.Brno.2000. FLUSSER, V. Do univerza technických obrazů, Praha: OSPVU, 2001. Deleuze, G. Film 1. Obraz-pohyb, NFA, Praha 2000. Flusser, V. Komunikológia. Media Institut. Bratislava.2002. Bystřický, J.; Mucha, I. Normy, zprostředkování a estetický význam; Praha, 2003. Virilio, P. Stroj vidění; Bratislava, 2003. Bystřický, J. Virtuální a reálné. Sofis. Praha. 2002. Baudrillard, J. Dokonalý zločin. Periplum.2001.

Požadavky

Úspěšné splnění všech ústních i písemných testů dle osnovy kurzu.