Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderování (KZU / MODB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / MODB - Moderování, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výklad základních pojmů: moderování, moderátor, hlasatel, průvodce pořadem atp.2. Základní způsob správného dýchání a jeho nácvik, hospodárnost dýchání v mluveném projevu3. Správná výslovnost a korektní mluva, slovní přízvuk, melodie mluvené věty, intonace a kadence mluveného projevu4. Moderování formálních shromáždění: schůze, konference, zasedání, panelové diskuse, besedy, debaty5. Moderování tiskových setkání, brífinků, tiskových konferencí6. Způsoby moderování davových setkání, politických mítinků, demonstrací, uměleckých představení, sportovních utkání7. Moderování rozhlasových a televizních pořadů8. Osobnostní a kvalifikační předpoklady pro výkon profese moderátora, průvodce, reportéra, zpravodaje9. Typy moderátorů a řečníků, řešení konfliktů a umění rozhodovat10. Zdvořilost a takt v mluveném projevu a spontánní řeči11. Hlasová a pohybová příprava pro moderátorskou profesi12. Příprava vlastního vystoupení a jeho prezentace

Získané způsobilosti

Profesionální vystupování před mikrofonem, kamerou a větším publikemSchopnost užívat různé formy komunikace (interview, prezentaci)

Literatura

Hůrková, Jiřina. Česká výslovnostní norma. Scientia, s.r.o., 1995. ISBN 80-85827-93-X.Čmejrková, S. - Hoffmannová, J. a kol. Jazyk, média, politika. Praha 2003. Bozděchová,I. K jazykové úrovni současných televizních debat. In: ČMEJRKOVÁ, S. - HOFFMANNOVÁ, J. (ed.). Jazyk, média, politika. Praha: Academia, 2003, s. 157 - 173. Strahl, Vlastimil. Novinář před mikrofonem. UK, Karolinum, 1993. ISBN 382-112-93.LEWIS, D. Tajná řeč těla. Praha 1994. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-85605-49.DeVito, J.A. Základy mezilidské komunikace. Grada 2001. Holas, Milan. Praktikum komunikativních dovedností. HAMU Praha, 2003. ISBN 80-902638-1-X.

Požadavky

Prezentace zvoleného tématu a následná analýza mluveného projevu.

Garant

Mgr. Alexander Mencl