Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mlčící polovina lidstva? (KZU / MPLM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / MPLM - Mlčící polovina lidstva?, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Problémy studia "gender" středověku - středověká žena v pramenech.2. Středověká společnost - normy a jejich vývoj. Církev a kontrola společnosti.3. Povaha ženy - žena pod ochranou. Ženy "dobré a špatné".4. Rodina a společnost. Vývoj v období raného středověku.5. Rodina a společnost. Vývoj ve středověku pozdním (Itálie, Burgundsko).6. Trojí lid. Dvůr a jeho kultura - postavení ženy7. Obraz ženy. Svět žen. Žena zobrazovaná.8. Ženy vlastními slovy. Žena v literatuře. Zpovědi.9. Středověká domácnost.10. Středověká ženská mystika.11. Cesta k oslovení společnosti.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti úrovně současného bádání v genderové problematice středověku.

Literatura

Duby, G. - Aries, P. A History of Private Life. Cambridge and London 1999. Petroff, E. A. Body and Soul. Essays on medieval Women and Mysticism. Oxford 1994. Herlihy, D. Medieval Households.Cambridge and London 1995. Bologne, J. Svatby, Dějiny svatebních obřadů na Západě. Praha 1996. Furlong, M. Visions and Longings. Medieval Women Mystics. Boston 1996. Duby, G. Vznešené paní z 12. století. I., II., III. Brno 1997-1999. Ennenová, E. Ženy ve středověku. Praha 2001.

Požadavky

Požadavky ke kolokviu:Aktivní účast v semináři, četba zadaných textů a příprava na semináře, úspěšné zvládnutí ověření znalostí probíraných témat při rozpravě nad týden před konáním kolokvia odevzdanou seminární prací (min. 5 normostran na předem konzultované téma).

Garant

doc. Mgr. Jan Stejskal, Ph.D.