Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mediální studia 1 (KZU / MSM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / MSM1 - Mediální studia 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. uvedení do problematiky - komunikační/mediální studia a mediální komunikace (MK)2. interdisciplinární charakter MS a místo v systému věd3. metodologický a pojmový aparát MS, rekapitulace a specifikace koncepcí struktury MK4. nástin vývoje zkoumání MK (přehled základních epistemologických, teoretických a analytických přístupů)5. paradigmatická struktura komunikačních/mediálních studií I (ideové zdroje a východiska zkoumání MK - přehled)6. paradigmatická struktura KMS II (pozitivistická - interpretativistická epistemologie, postpozitivismus - konstruktivismus - kritický přístup - pragmatismus)7. MS jako humanities / MS jako social sciences8. klíčové koncepty, osobnosti9. kognitivně-empirická tradice MS (východiska, klíčové koncepty, osobnosti)10. komunikačně-technologická tradice MS (východiska, klíčové koncepty, osobnosti)11. kriticko-spekulativní tradice MS (východiska, klíčové koncepty, osobnosti)12. kulturální tradice MS (východiska, klíčové koncepty, osobnosti)

Získané způsobilosti

- schopnost kritické analýzy náročné akademické literatury v ČJ a AJ - demonstrovat své porozumění současné odborné literatuře k tématům probíraných v semináři- obeznámenost s existencí vědění o kulturní diversitě, nahlížené z pluralistické perspektivy- schopnost vést diskuzi o kulturních, mediálních a společenských tématech, které souvisejí s oborem mediální studia

Literatura

McRobbie, A. Aktuální témata kulturálních studií. Praha 2006. Avery, R.K. - Eason, D. Critical perspectives on media and society. London 1991. Herman, E. S., Chomsky, N. Manufacturing Consent. New York 1988. Berger, A. A. Popular Culture Genres. Newbury Park: Sage 1992. Fiske, J. Introduction to communication studies. London 1992. Reifová, I. a kol. Slovník mediální komunikace. Praha: Portál, 2004. Beck, U. What is globalisation. Cambridge 2000. Trampota, T. Zpravodajství. Praha: Portál, 2006.

Požadavky

Požadavky ke kolokviu:Aktivní účast v semináři, četba zadaných textů a příprava na semináře, úspěšné zvládnutí ověření znalostí probíraných témat při rozpravě nad týden před konáním kolokvia odevzdanou seminární prací (min. 5 normostran na předem konzultované téma).

Garant

Mgr. Renáta Sedláková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marek Lapčík, Ph.D.