Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mužská studia (KZU / MUSM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / MUSM - Mužská studia, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní údaje o kurzu, forma zakončení. | Terminologie: Gender, pohlaví, sexualita | Esencializmus, patriarchát (genderová smlouva) a heteronormativita jako základní společenské mechanizmy formující maskulinitu.2. Vztah feminismu a mužských studií. | Mužská studia vs. Kritická mužská studia | Nadvláda mužů3. ?Muži se nerodíme, muži se stáváme? - teorie socializace genderu (psychoanalýza, teorie učení; sociobiologie, marxizmus, funkcionalizmus, sociální konstruktivizmus, dekonstrukce), dětství jako ?homophobic passage?4. MaskulinitY: různá pojetí maskulinity, rozdělení euro-amerických maskulinit (Connell) | Jiné maskulinity - černé, asijské a islámské5. Muži v rodině: otcové a synové; muž-dítě, muž pečující6. Muž na pracovním trhu. Skleněný výtah. Tokenizmus. Slaďování rodinného a pracovního života. | Muži v ?ženských? profesích.7. Armáda a sport. Mužské tělo. Agresivita, násilí a kriminalita mužů. | Mužské přátelství | Volný čas, hodnoty a životní styl mužů.8. Muži a média: muži v mediálních obsazích a jako publikum a konzumenti. Mužské žánry, fanouškovství, mužské herecké ikony, lifestylové časopisy. Komerční maskulinity (new lad, metrosexuál, übersexuál, NuRo).9. Sexualita mužů. | Třetí pohlaví, homofobie a homosexualita.10. Homosexuální identity: coming out, medvědi a kožeňáci, ?vykroucení?, gay-otcovství. | Fenomén travesti.| Gay prostituce a pornografie.11. Gay a lesbické hnutí v ČR a jeho mezinárodní srovnání.12. Bisexualita jako ohrožení heteronormativního řádu. Trans-identity.

Získané způsobilosti

Studující rozšíří kromě znalostí - své schopnosti práce s odborným cizojazyčným textem; - zpracují a představí prezentaci na vybrané téma (s podporou odborného textu);- kriticky zhodnotit existující odbornou literaturu k tématu;- Studenti budou obeznámeni se současnými přístupy kulturálních a genderových studií, a s jejich vztahem k ostatním vědeckým disciplínám ; - obeznámenost o existencí vědění o kulturní diversitě, nahlížené z pluralistické perspektivy- schopnost aplikace vědeckých metod při analyzování současných kulturních a mediálních otázek s ohledem na téma kurzu;- schopnost propojovat zkušenost plynoucí z poznání české situace s rámcem nadnárodním a globálním.

Literatura

Kimmel, M. / Hearn, J. / Connell R.W. Handbook of studies on Men and Masculinity. Sage, 2005. Kimmel, M. / Messner, M. Men?s lives. Needham Heights: Allyn and Bacon, 1995. Mac an Ghaill, Máirtín (ed.). Understanding Masculinities. Buckingham: Opne University Press, 1996. ARCHER, John. Male Violence. London & New York: Routledge, 1994. WHITEHEAD, Stephen. Men and Masculinities: Key Themes and New Directions. Cambridge: Polity Press, 2002. ŠMÍDOVÁ, Iva. "Muži v České republice podle jiných mužů" in: Sociální studia 7 (2002), s. 89-117. Bourdieu, Pierre. Nadvláda mužů, Praha: Karolinum, 2000. KUPERS, Terry. Revisioning Men s Lives: Gender, Intimacy, and Power. New York & London: Guilford Press, 1993. MESSNER, Michael. Taking The Field: Women, Men, and Sports. University of Minnesota Press, 2002. KIMMEL, Michael. The Gendered Society. New York & Oxford: Oxford University Press, 2000. BORDO, Susan. The Male Body: A New Look at Men in Public and Private. New York: Farrar, Straus & Giroux, 1999.

Požadavky

- Aktivní účast na přednáškách a prezentace referátu dle zadání a určených termínů.- Test ve formě strukturované, odborné a na odborných konceptech založené eseje.

Garant

Mgr. Zdeněk Sloboda