Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Média a životní prostředí (KZU / MZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / MZP - Média a životní prostředí, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Příroda a její různé koncepty a pojetí. Příroda jako sociální konstrukce; osvícenské a romantické pojetí přírody; příroda v sociální a hlubinné ekologii.2) Reflexe ekologických problémů. Počátky ochrany přírody a životního prostředí; vznik environmentálního hnutí jako sociálního hnutí; zelená kritika vědy a vědění.3) Zpravodajství a životní prostředí I.. Riziko a životní prostředí jako sociální konstrukce; mediální rámování rizika a životního prostředí..4) Zpravodajství a životní prostředí II. Jak se životní prostředí dostává do médií; novináři jako "gatekeepers"; zpravodajské hodnoty environmentálních událostí; kdo promlouvá o životním prostředí; vliv reklamy.5) "Advocacy Journalism". Vyváženost či angažovanost při mediálním pokrytí environmentálních témat.6) Reklama a svět přírody. Čtyři typy využití přírody v reklamě.; fenomén a psychologie "zelené" reklamy.7) Zvířata v médiích. Zvířata jako symboly a zkratky; postoje ke zvířatům- "hodná a zlá" antropomorfismus; zvířata v reklamě.8) Média a sociální hnutí. Taxonomie environmentálních hnutí a skupin; mediální pokrytí enmvironemntálních skupiny a protestů.9) Média v liberálně demokratické společnosti. Idea a skutečnost; tři koncepty médií v liberálně demokratické společnosti; nedostatky tržního pohledu na média.10) Jiná média. Alternativní média; radikální média.

Získané způsobilosti

Studenti, kteří absolvovali tento předmět, budou znát právní podmínky pro zahájení vydávání periodického tisku a provozování rozhlasového a televizního vysílání a budou schopni z právních hledisek posoudit přípustnost či vhodnost mediálních obsahů. Studenti budou rovněž schopni řešit případy, kde se střetává svoboda projevu s právem na ochranu osobnosti.

Literatura

Williams, Raymond. Culture and Materialism, Verso, New York 2006. Williams, Raymond. 1983. Keywords: A Vocabulary of Culture and Society. London: Flamengo/Fontana. Macnaghten, Phil - Urry, John. 1995. "Towards sociology of nature". Pp. 203-220 in Sociology 29(2). London: SAGE. Barry, John. 1999. Environment and Social Theory. London: Routledge. Hansen, Anders. 2006. "Tampering with nature: "nature" and "natural" in media coverage of genetics and biotechnology". Pp: 811-834 in Media, Culture and Society 28(6). London: SAGE. Trampota, Tomáš. 2006. Zpravodajství. Praha: Portál. Barker, Michael. 2007. "Corporate Media Greens". Griffith Journal of the Environment, October.

Požadavky

Zápočtový test a kolokviální rozmluva na téma určené okruhy semináře.

Garant

Mgr. Arnošt Novák

Vyučující

Mgr. Arnošt NovákMgr. ARNOŠT Novák