Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Náboženství - kultura - společnost (KZU / NKSM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / NKSM - Náboženství - kultura - společnost, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Náboženství - kultura - společnost: náboženství jako předmět sociálních a humanitních věd, reflexe náboženství, náboženství v pohledech na kulturu a společnost, vztaj náboženství a kultury/společnosti2. Vymezení pojmu náboženství: substanciální, funkcionální a symbolické definice. Typologie religiozity. Religiozita a kultura.3. Možnosti a limity zkoumání a měření religiozity, uplatnění kvalitativních a kvantitativních metod.4. Náboženství v moderní společnosti: A. Comte, K. Marx a É. Durkheim.5. Mýtus a rituál. Náboženství a kultura, náboženství a umění.6. Max Weber. Podíl náboženství na rozvoji moderního kapitalismu a odkouzlení světa.7. Sekularizace - očekávání a skutečnost. Přechod od tradiční k moderní společnosti - ztráta sociálního významu náboženství.8. Sociologie vědění a náboženství. Sociální konstruování a úloha náboženství.9. Konverze. Motivy konverze a procesuální model.10. Nová náboženská hnutí. Studium a významy nové religiozity.11. Znovuoživení náboženství - nový náboženský diskurs.12. Deprivatizace náboženství.

Získané způsobilosti

Student porozumí vztahu mezi náboženstvím, kulturou a společnosti. Student bude umět interpretivat modernizační proces a jeho důsledky pro náboženství. Student bude umět definovat sekularizaci. Student bude umět popsat deprivatizaci náboženství.

Literatura

Kepel, G. Boží pomsta. Brno : Atlantis , 1996. Durkheim, E. Elementární formy náboženského života: systém totemismu v Austrálii. Praha: OIKOYMENH, 2002. Eliade, M. Posvátné a profánní. Křesťanská akademie, Praha 1994. LUŽNÝ, D., NEŠPOR, Z. Sociologie náboženství. Praha: Portál, 2007. VÁCLAVÍK, D. Sociologie nových náboženských hnutí. Brno: Masarykova univerzita, 2007. ROALD, S. Anne. New Muslims in the European context. Leiden: Brill, 2004. DURKHEIM, E. Sociologie a filosofie: sociologie a sociální vědy. Praha: Sociologické nakladatelství, 1998. BARŠA, Pavel. Západ a islamismus. Střet civilizací, nebo dialog kultur? Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2001.

Požadavky

Požadavky ke kolokviu:Aktivní účast v semináři, četba zadaných textů a příprava na semináře, úspěšné zvládnutí ověření znalostí probíraných témat při rozpravě nad týden před konáním kolokvia odevzdanou seminární prací (min. 5 normostran na předem konzultované téma).

Garant

PhDr. Daniel Topinka, Ph.D.