Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná intermediální naratologie (KZU / OIMNM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / OIMNM - Obecná intermediální naratologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Naratologie jako badatelská disciplína (narativ a jeho modely, narativita, základní narativní struktury)2. Sémiotika jako cesta od znaků ke skutečnosti i jako základ naratologických analýz; znak a styl.3. Hranice vyprávění, minimální podmínky vyprávění. Narativ, deskripce a argument v literatuře a ve filmu, intermedialita: definice a podmínky "přenositelnosti".4. - 6. Vnitřní významové uspořádání narativu: (i) příběh, událost, děj (ii) čas a prostor nebo čas, nebo prostor?, (iii) typologie dějové kompozice, čas a prostor ve filmu; vztah filmu k jiným médiím (fotografie, zvuk);7. - 9. Subjekty narativu: (i) diskursívní pozadí: vypravěč (typologie textových a mimotextových subjektů; "vyprávěné" a "nevyprávěné" zprostředkovávání: vyprávěcí způsoby; autoritativnost a typy vypravěčských komentářů; kompetence, reflektor, hledisko a fokalizace; vědění, vyslovení a ukázání; způsob, hlas), (ii) postavy (uzavřené a otevřené konstrukty postav; postava jako paradigma vlastností; postava jako nositel vědomí; postava jako element vyprávění; subjekt a objekt), (iii) postava, vypravěč a autor ve filmu.10.-11. Problém reference (re-prezentace a mimotextové odkazování): a) odkazování k aktuálnímu světu a problém referentu: autentifikace a identifikace, fikční proti faktuálnímu - k ontologii světů b) intertextovost, intratextovost, metatextovost, c) paratextové rysy a jevy narativního textu; realismus v literatuře filmu (médium - forma - text);11.-12. Text jako vyprávění, od vyprávění k textu (konkrétní analýzy)

Získané způsobilosti

Základní orientace v naratologickém myšlení. Osvojení konceptů a jejich aplikace při analýze narativu.

Literatura

Metz, Ch. Imaginární signifikant: Psychoanalýza a film.Praha 1991. Homoláč, J. Intertextovost a utváření smyslu textu. Praha, 1996. Brémond, C. Logique du récit, Seuil, Paris 1973. Auerbach, E. Mimesis. Zobrazení skutečnosti v západoevropských literaturách.Praha 1998. Genette, G. Narative Discourse: An Essay in Metod, Cornell Univ. Press, Ithaca 1979. Schmid, W. Narativní transformace. Praha-Brno 2004. Ryan, M.L. Narrative across Media: The Languages of Storytelling (Frontiers of Narrative), University of Nebraska Press, Lincoln 2004. Rimmon-Kenan, S. Poetika vyprávění. Brno 2001.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- pravidelná aktivní účast v semináři- příprava na semináře (znalost zadaných textů)Požadavky k udělení kolokvia:- esej na dohodnuté téma (5 normostran) a její obhajoba

Garant

Mgr. Jiří Hrabal, Ph.D.