Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vysoká a/vs. populární kultura: úvod do (KZU / PKM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / PKM - Vysoká a/vs. populární kultura: úvod do, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky (předmět a metoda zkoumání)2. Populární kultura jako lidová kultura3. Populární kultura jako masová kultura4. Pojem masy5. Modernismus a vytvoření vysoké kultury6. Rozdíl mezi vysokou a populární kulturou jako nástroj kulturní exkluze7. Populární kultura jako oblast hegemonie8. Populární kultura jako postmoderní kultura9. Populární kultura a kýč10. Mýtus krásy v masových sdělovacích prostředcích11. Ideologie a comics12. Estetika populárního umění

Získané způsobilosti

Student se seznámí s jednotlivými teoretickými přístupy k populární kultuře.

Literatura

Bourdieu, Pierre. Distinction. A Social Critique of the Judgement of Taste, London: Routledge, 1984. Storey, John. Inventing Popular Culture: From Folklore to Globalization, Oxford: Blackwell, 2003. BURKE, Peter. Lidová kultura v raně novověké Evropě. Praha: Argo, 2005. LE BON, Gustave. Psychologie davu. Praha: KRA, 1994. GRACYK, Theodor. Rhytm and Noise: An Aesthetics of Rock. Durham: Duke University Press, 1996. ECO, Umberto. Skeptikové a těšitelé. Praha: Svoboda, 1995. COLLINS, Jim. Uncommon Cultures: Popular Culture and Post-Modernism. New York: Routledge 1989.

Požadavky

Předpokladem pro udělení zápočtu bude kromě účasti na semináři, referát tematicky relevantního textu a vypracování seminární práce. Kolokvium proběhne formou rozhovoru o vybraném tématu z okruhu kursu.

Garant

Mgr. Pavel Zahrádka, Ph.D.