Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie komunikace 1 (KZU / PKM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / PKM1 - Psychologie komunikace 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Psychologie a komunikace/psychologie komunikace. Psycho-sociální aspekty komunikace - konativní, neverbální, ikonicko-symbolická, verbální komunikace.2. Percepce a apercepce v komunikaci - svět jako mentální skutečnost via verba. Psychologická relativita faktu.3. Poznávání, hodnocení, habituace, potřeby. Prožívání - vnitřní svět subjektu - a jeho artikulace v komunikaci/řeč.4. Typy chování - explorační, epistemické a enigmatické chování v komunikaci a v kultuře (Madsen). Od etologie k sociální psychologii ("Dlouho hledaným chybějícím článkem mezi zvířetem a skutečně humánním člověkem jsme my, K. Lorenz).5. Temperament a proces hodnocení. Poruchy hodnocení (Harris, Vondráček) a jejich projevy v komunikaci.6. Motivace, emoce, city, postoje jako nástroje komunikačního působení. Motivace jako cíl a program k dosažení cíle - verbálně-komunikační aspekty motivace a postojů (Obuchowski).7. Verbální a neverbální chování v komunikaci (chápání, simulace a frustrace jako odložené chápání).8. Konformita a sugestibilita verbalizace mentálního prostředí subjektu a sociativní komunikace (Grác).9. Dítě - dospělý - rodič. Berneho schéma formace nevědomí - komunikační scénáře, mentální strategie a tzv. nápisy na triku jako komunikační signál (Berne, Schlegel, Harris); vliv nevědomí na komunikaci/nevědomá komunikace.10. Psychogeneze dítěte - Piagetův model utváření, tvorba reprezentací v mysli a nabývání jazyka (Rybár).11. Freudovo schéma nevědomí. Feminizmus a antifeminizmus v psychologii masy (Horneyová). Psychologie masy a masová komunikace.12. Intelekt a fakt jako psychologické atributy chápání, prožívání a komunikování skutečnosti. Problematika měření IQ a psychologické výzkumy efektů komunikace. Tzv. emoční a "komunikační" inteligence.

Literatura

Drapela, V. J. Přehled teorií osobnosti. 5. vyd. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-505-9.VYBÍRAL, Z. Psychologie komunikace. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7367-387-1.Krejčí, O. (2004). Politická psychologie. Praha : Ecopress. Valček, P. (2006). Čítanka - texty k psychológii masovej komunikácie. Bratislava : KŽ FF UK. Beck, G. (2007). Zakázaná rétorika - 30 manipulativních technik. Praha: Grada. Grác, J. Exemplifikácia - vzory a modely v živote človeka. Bratislava : 1990. Madsen, K. B. Moderní teorie motivace. Praha : 1979. Horney, K. Psychológia ženy. Bratislava : 2002.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- pravidelná aktivní účast v semináři- příprava na semináře (znalost zadaných textů)- úspěšné (75%) absolvování zápočtového testuPožadavky ke kolokviu:- esej na dohodnuté téma (5 normostran) a její obhajoba

Garant

doc. PhDr. Peter Valček, Ph.D.