Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie komunikace 2 (KZU / PKM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / PKM2 - Psychologie komunikace 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Informace, redundance a entropie - stabilita a dynamika psychiky a komunikace. Problém diplastie (Poršněv) a psychologické účinky multimédií na komunikaci.2. Imitace a kontraimitace jako psychologické faktory motivace komunikačního (sociativního) chování. Imitace jako kognitivní klíč - nonimitace, desimilace, nondesimilace a vzory komunikačního chování (Grác).3. Postoje jako emocionální atributy asertivity - prosazování cílů komunikací/ v komunikaci. Melancholie a smích (Bergson a Freud), smích v komunikaci.4. Psychologie hry. Tenze a detenze. Komunikace jako tenze a detenze.5. Psychologie konfliktu. Hra, konflikt a utopie jako virtuální prožívání času. Konfliktní komunikace. Komunikace jako terapie konfliktu.6. Kreativita jako psychologický problém. Psychologie imaginace a kreativity. Mentální mechanizmy fantazie (aglutinace, schematizace, miniaturizace atd.) a jejich vliv na komunikaci7. Exemplifikace, sugesce, kontagiozita - politik jako tzv. hraniční osobnost (Krejčí, Grác). Specifika politické komunikace z hlediska psychologie.8. Psychosociální distinkce masy a davu. Masa a dav jako psychologické kategorie (Le Bon, Freud). Neurotické potřeby jako diagnostický signál v komunikaci (Horneyová, Szondi).9. Definice mediálního adresáta a psychosociální zaměřenost osoby - stereotypy a jejich čtení. Stereotypy v komunikaci.10. Psychologie a estetika - psychogeneze emocionálního účinku. Estetika informace. (Vygotskij).11. Etická a religiózní dimenze psychologie (James) a současná multimediální komunikační praxe v globalizaci.12. Problém občanské emoce (tzv. migrující emoce), mezi-kulturní sociální psychologie, krize levicových hnutí (Krejčí) a globalizace komunikačních kanálů.

Literatura

Drapela, V. J. Přehled teorií osobnosti. 5. vyd. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-505-9.VYBÍRAL, Z. Psychologie komunikace. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7367-387-1.Poršnev, B. F. (1979). O začiatkoch ľudských dejín. Bratislava : Pravda. Valček, P. (2006). Čítanka - texty k psychológii masovej komunikácie. Bratislava : KŽ FF UK. Schlegel, L. (2007). Transakčná analýza. Trenčín: Vydavatelstvo F. Königová, M. (2007). Tvořivost. Praha: Grada. Bergson, H. O smiechu. Bratislava : 1968. Freud, S. Totem a tabu. Praha, 1991.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- pravidelná aktivní účast v semináři- příprava na semináře (znalost zadaných textů)- úspěšné (75%) absolvování zápočtového testuPožadavky ke kolokviu:- rozprava nad seminární prací analyzující některý z probíraných komunikačních problémů

Garant

doc. PhDr. Peter Valček, Ph.D.