Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum psané tvorby (KZU / PPT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / PPT - Praktikum psané tvorby, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní kompoziční principy psaní zpráv. Převedení teoretických poznatků do praxe.2. Zpráva v základní podobě. Čelo zprávy. Srovnání konkrétních příkladů z tištěných periodik, vytvoření vlastního otevření zprávy na základě zadání.3. Informační zdroje. Rešerše. Jak a kde informace hledat, jak je vyhodnotit a využít v konkrétním textu.4. Práce s agenturním zpravodajstvím. Praktická úprava agenturní zprávy do podoby novinové zprávy.5. Tvorba krátké zprávy na základě konkrétně zadaných informací. Jak napsat zprávu pro rubriku ?Krátce?.6. Jak připravit anketu. Praktický test.7. Informace z tiskové konference, jejich zpracování do podoby komplexní zprávy.8. Práce s tiskovým oznámením úřadu či instituce. Jak z něj vytvořit zprávu. Jak využít ?zprávu? z radničních novin a dál s ní pracovat.9. Rozhovor jako stěžejní metoda práce i jako žánr. Zpravodajské vs. publicistické interview. Zpracování jednotlivých typů interview podle zadání.10. Jak psát story. Praktický test.11. Poznámka, glosa, komentář. Psaní názorových textů na zadané téma.12. Praktické prověření dovedností studentů ? psaní zpravodajských a publicistických textů v konkrétním časovém limitu ? ?redakční uzávěrka?.13. Průběžná veřejná prezentace jednotlivých zpracovávaných textů a diskuse nad nimi.

Získané způsobilosti

Student získá kompetence dané osnovou kurzu

Literatura

TUŠER, A. Ako sa robia noviny. Bratislava: SOFA, 1999. OSVALDOVÁ, B. A KOL. Praktická encyklopedie žurnalistiky. Praha : Libri, 2002. OSVALDOVÁ, B. A KOL. Zpravodajství v médiích. Praha : Karolinum, 2001. BURNS, L. S. Žurnalistika. Praktická příručka pro novináře. Praha: Portál. 2004. WILSON, J. Understanding Journalism. London : Routledge, 1996. BARTOŠEK, J. Zpravodajství a publicistika. Olomouc : UP, 2001.

Požadavky

Požadované znalosti a dovednosti:- V praxi tvořit zpravodajské a publicistické texty .Zápočet: - aktivní tvůrčí práce v semináři dle požadavků vyučujícího- odevzdání tří vlastních zpravodajských a tří publicistických textů publikovaných v některém z tuzemských tištěných periodik- účast v semináři (min. 75%)Kolokvium: obhajoba vypracovaných úkolů.

Garant

Mgr. Alexander Mencl