Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pragmatika (KZU / PRG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / PRG - Pragmatika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Základní vymezení pragmatiky. Pragmatická dimenze a pragmatická analýza textu. Hledání definice pragmatiky2) Kontext z pohledu pragmatiky; role kontextu v interpretaci, druhy kontextů; pragmatické konstituenty jazykového kontextu. Sociální a kulturní proměnné komunikace. Deixe a reference v jazyce. Deiktické a performativní výrazy; deiktický systém v jazyce. Jazyková reference v jazyce a v textu. Jazyková inference. Role ko-textu v komunikaci. Anaforická reference.3) Kooperativní komunikace. Teoretická východiska. Griceův kooperační princip. Porušování kooperačního principu. Implikatura a presupozice.4) Presupozice a implikované významy. Typy presupozic. Analýza implicitních významů v komunikaci.5) Teorie mluvních aktů. Performativní výpověď. Podmínky úspěšnosti. Složky mluvního aktu. Searlovo rozpracování teorie mluvních aktů. Nepřímé realizace mluvních aktů. Kulturní podmíněnost řečových aktů.6) Řečové chování a zdvořilost. Teoretická východiska. Pojem tváře image. Pozitivní zdvořilost. Zdvořilostní princip a maximy (G. Leech).7) Kulturní specifika ve vyjadřování zdvořilosti. Faktory důležité pro odlišení kulturních specifik. Vztah k autoritám. Vztah mezi jednotlivci a kolektivem. Způsob myšlení - převažující tendence ke kooperaci, či kompetici. Způsob přijímání nejistoty a rizika. Orientace na dlouhodobé či krátkodobé cíle.8) Analýza mediálního dialogu I. Konverzační analýza. Sekvenční analýza dialogu. Institucionální (mediální) dialog vs. přirozený dialog.9) Analýza mediálního dialogu II. Analýza způsobů řízení mediálních rozhovorů u vybraných moderátorů.10) Argumentační diskurs. Teoretická východiska. Struktura argumentačního textu. Posouzení přesvědčivosti arguementů. Podmínky akceptability argumentů. Typologie argumentů. Analýza argumentace v mediálních debatách.11) Manipulace a persvaze v médiích. Ideologický čtverec. Pojmenování účastníků konflliktu. Metafory a vyjadřování emocí skrze opozici my vs. oni. Kritická analýza diskurzu jako rámec pro analýzu persvaze v médiích.

Získané způsobilosti

Studenti zvládají analýzu pragmatických elementů textu.Stduenti si osvojí základní pragmatické koncepty jako je teorie řečových aktů, implikatury, inference a kontext.

Literatura

Encyklopedický slovník češtiny. Praha, NLN 2004. Hirschová, M. Pragmatika v češtině. Olomouc 2006. Austin, J. L. Jak udělat něco se slovy, Filosofia, Praha 2000. Mey, J. L. Pragmatics. Oxford and Cambridge, Blackwell 1993. Watzlawick, P., Bavelasová, J.B., Jackson, D.D. Pragmatika lidské komunikace. Hradec Králové: Konfrontace, 1999. Searle, J. R. Speech acts. An essay in the philosophy of language. Cambridge, CUP 1969. Machová, S.-Švehlová, M. Sémantika a pragmatická lingvistika. Praha, PdF UK 2001.

Požadavky

PODMÍNKY K UDĚLENÍ ZÁPOČTU 1) Účast na výuce: účast je povinná. Povoleny jsou max. 2 absence bez omluvy. 2) Ústní prezentace analýzy vybraného pořadu. Každá skupina 2-3 studentů si vybere jeden z nabízených témat pro analýzu, který zpracuje dle zadání. Písemně odevzdá prezentaci nejpozději týden před ústní prezentací ke schválení vyučující. Ústní prezentace: 20 minut/dvojice. PODMÍNKY PRO UDĚLENÍ KOLOKVIA Kolokvium bude probíhat ústně; každý student zodpoví na dvě vylosované dílčí otázky vycházející z okruhů témat kurzu. Okruhy kolokvia = témata semináře.

Garant

Mgr. Petra Chvojková, Ph.D.