Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problémy sémiotiky: sémiotika médií (KZU / PSM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZU / PSM - Problémy sémiotiky: sémiotika médií, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Řeč/jazyk/komunikace a jejich zkoumání v různých disciplínách: logika, lingvistika, filozofie jazyka, teorie informace; společné problémy: znak, jeho funkce a produkce.2. Hlavní iniciativy: Peirce/sémeiotika, de Saussure/sémiologie, Morris/ teorie znaků, Barthes/teorie paradigmatické a syntagmatické komunikace; Lotman/teorie druhotných systémy, Derrida ? teorie gramatologie, Eco/teorie semiotiky. APLIKACE ? viz 5,6,7,8.3. Znak, typy znaků, znaková činnost, znaková produkce, znakový kód; znaková re-prezentace a prezentace; systém znakové komunikace.4. Médium a znak: typ média a typ znaku; funkce média a funkce znaku; médium a percepce; médium a abstrakce; médium, prostor, čas. APLIKACE ? viz 9,105. Peirceho teorie interpretans ve znakových kódech; Morrisova teorie syntaktických, sémantických a pragmatických základů znakové produkce.6. de Saussure a strukturalistická diference ve znakové produkci; Barthesova paradigmatika a syntagmatika znakové produkce.7. Lotmanova teorie druhotných systémů a ne/paradigmatické kultury; Derridova gramatologie a dekonstrukce.8. Sémiotická syntéza (Eco) a gramatologická revize (Derrida) ? jejich význam pro zkoumání komunikace a kultury.9. Obraz, pojem, technický obraz: Flusserova teorie mediální redukce skutečnosti a Castellsův síťový metakód revidují některé základní teze sémiotiky.10. Rychlost, zrychlení, setrvačnost: Viriliova teorie dromokratické komunikace a Castellsův síťový metakód revidují některé základní teze sémiotiky.11. Revize problémů a jejich řešení v 5,6,7,8 podle 9,10. NOVÉ APLIKACE.12. Základní okruhy současných sémiotických problémů médií.

Získané způsobilosti

Student je obeznámený se základními pojmy a problémy sémiotiky.

Literatura

PEIRCE, C.S. Grammatica speculativa. In: PALEK, B. ed. Sémiotika. Praha: Univerzita . ECO, U. . Mysl a smysl. Praha: Vize 97, 2000. Barthes, R. Nulový stupeň rukopisu. Základy sémiologie. Praha: Čs. spisovatel, 1967, str. PALEK, B. Sémiotika. Praha: Univerzita Karlova, 1997. DERRIDA, J. Struktura, znak a hra v diskursu věd o člověku. In: DERRIDA, J. Texty . MORRIS, C.W. Základy teorie znaků. In: PALEK, B. ed. Sémiotika. Praha: Univerzita . FLUSSER, V. Do univerza technických obrazů, Praha: OSPVU, 2001. TEJERA, V. Semiotics from Peirce to Barthes. New York: E.J. Brill, 1988.

Požadavky

Požadavky ke kolokviu:Aktivní účast v semináři, četba zadaných textů a příprava na semináře, úspěšné zvládnutí ověření znalostí probíraných témat při rozpravě nad týden před konáním kolokvia odevzdanou seminární prací (min. 5 normostran na předem konzultované téma).

Garant

prof. PhDr. Stanislav Hubík, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Stanislav Hubík, CSc.